matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź takie współczynniki a i b, aby funkcja f(x) była ciągła
Edguy:
Znajdź takie współczynniki a i b, aby funkcja f(x) była ciągła f(x)=
a
arctg
dla x≠0
x
b dla x=0
17 lis 00:03
Basia:
a
1
π
aπ
lim
x→0
−
arctg
= a*lim
x→0
−
arctg
= a*(−
) = −
x
x
2
2
a
1
π
aπ
lim
x→0
+
arctg
= a*lim
x→0
+
arctg
= a*
) =
x
x
2
2
aπ
aπ
= −
/*2
2
2
aπ = −aπ 2aπ=0
a=0
wtedy
a
a
lim
x→0
−
arctg
= lim
x→0
+
arctg
= 0
x
x
no to i
b=0
17 lis 10:58