Oblicz objętość, mając pole kuli =36πm^2
jagoda09: Oblicz V kuli o P=36πm3
Teraz pytanie czy robię dobrze:
36πm3 = 4πR2 /4π
9=R2
R=3 <=na innym forum mi podali że tu powinno być 6..
A dalej robię tak:
4/3 πR3=
= 4/3π x 33=
=4/3π x 27=
=36 ...
16 lis 23:35
aniabb: to Pi mogłaś już dopisać

dobrze jest
16 lis 23:36
jagoda09: objętość może być równa z polem?
16 lis 23:44
Gustlik: Jagoda09 liczbowo tak, tylko jednostki będą inne, np. pole w cm2, a V − w cm3, gdyby
promień był w cm. Ale to nie jest reguła, taki akurat przypadek, że V=P (ale tylko liczbowo).
16 lis 23:53
aniabb: prawdziwe TYLKO dla promienia =3 akurat się skraca
16 lis 23:54