Logarytmy
Ktoś33: Mogłby ktoś rozwiązać takie zadanie? Bo zrobiłam go na sprawdzianie, ale nie wiem czy dobrze.
Rozwiąż nierowność:8 log2 1/2 x − log3 1/2 x ≤ 20 log1/2 x − 16
16 lis 23:25
ZKS:
To napisz swoje rozwiązanie to się sprawdzi czy dobrze okej?
16 lis 23:27
Ktoś33: Za log1/2 x podstawiłam t i t>0
I wyszło mi:8t2 − t3 − 20t + 16 ≤ 0
8(t2 + 2)−t(t2 + 20) ≤ 0
(8−t)(t2 + 2)(t2 + 20) ≤ 0
I teraz t=8 lub t=√2 lub t=√−2 lub t=√20 lub t=√−20
t ma być większe od zera, więc: t=8 lub t=√2 lub t=√20
I wyszło mi, że t należy do zbioru: (−∞, √2> suma <√20, 8>
Teraz wracam do podstawienia:
log1/2 x należy do zbioru takiego jak wyżej.
16 lis 23:39
ZKS:
Nie rozumiem czemu dałaś warunek że t musi być większe od 0?
16 lis 23:40
ZKS:
Dziedziną logarytmu loga(x) jest 0 < a ≠ 1 ∧ x > 0 natomiast zbiór wartości jest zbiór
liczb rzeczywistych.
16 lis 23:42
Ktoś33: W szkole tak nas pani od matematyki uczy. Zawsze mówiła żeby pamiętać o tym założeniu, że t>0.
16 lis 23:44
ZKS:
Oj nie mów że Pani od matematyki tak uczyła bo kłamiesz. Na pewno mówiła o założeniu
do funkcji wykładniczej typu ax = t > 0 ale na pewno nie o funkcji logarytmicznej.
16 lis 23:47
pigor: ... cóż , grozi ci niestety ... jedynka,
a ja stawiam na taki wynik :
x=14 lub
x ≤116,
czyli
x∊(−∞ ;116} U {14}
16 lis 23:59
ZKS:
Tak to jest jak się nie rozumie własności funkcji.
17 lis 00:03
Kasia: 8 log21/2x−log31/2≤20 log1/2−16
dziedzina: x>0
niech log1/2=t
wtedy:
8t2−t3≤20t−16
−t3+8t2−20t+16≤0 || razy (−1)
t3−8t2+20t−16≥0
t=2 pierw. z Hornera wynajdujemy następne pierw
i wychodzi :
(t−2)2(t−4)≥0
Rysujemy sobie wykresik na osi x, z odbiciem w 2 i widzimy że rozwiązania mają być jedynie NAD
osią x więc równanie jest spełnione gdy t≥4, dokonujemy "odstawienia" : log1/2x≥4 i
wychodzi, że x≤1/16. Nie możemy zapomnieć o DZIEDZINIE
więc ją oczywiście uwzględniamy i mamy że x ∊ (0: 1/16>
8 sty 21:11
ZKS:
| | 1 | |
pigor podał poprawną odpowiedź. Dla x = |
| ta nierówność również jest spełniona. |
| | 4 | |
8 sty 22:55
ZKS:
Oczywiście jeszcze należało by ustalić dziedzinę u
pigora.
8 sty 22:56