gdy wykres przechodzi przez punkty
Katia: A czy można to zrobić na ten sposób:
ZADANIE
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
A=(1,−3) oraz B=(−2,−9)
y=ax+b
a=3−b
−9=−2(3−b)+b
−9=−6+2b+b
−9=−6+3b
−6+3b=−9
3b=−9+6
3b=−3/:3
b=−1
a=3−b
a=3−(−1)=4
y=4x−1
Czy to jest dobrze? można tak rozwiązywać?
16 lis 23:23
aniabb: można ale zjadłaś minus przed 3 w pierwszym kwadraciku
16 lis 23:25
aniabb:

dobrze jest zawsze sprawdzić rysując obrazek
y=2x−5
16 lis 23:27
Bogdan:
Twoje rozwiązanie
Katia jest błędne.
Można wyznaczyć równanie prostej również tak:
y = 2(x − 1) − 3 ⇒ y = 2x − 5
16 lis 23:36
aniabb: przy czym jest to błąd rachunkowy, a nie merytoryczny
16 lis 23:40
Gustlik: Najlepiej wektorami:
A=(1,−3)
B=(−2,−9)
AB
→=[−2−1, −9−(−3)]=[−3, −6]
y=2x+b
−3=2*1+b
b=−5
y=−2x−5
17 lis 00:02
Katia: Ale właśnie wektorów nie miałam nigdy, bo jestem w LO na poziomie podstawowym. Ale skoro
(oprócz tego minusa) jest dobrze to cieszę się że wreszcie coś umiem
17 lis 15:47
Katia: to już nie wiem w końcu...
17 lis 15:48
Katia: Jedni piszą że jest dobrze, drudzy że źle... już nie wiem
17 lis 15:49
Basia:
wynik ma być jak u Gustlika
a Twój błąd opisała już aniabb
17 lis 15:53
Katia: Już doszłam do rozwiązania, gdybym nie popełniła błędu układając rówanie byłoby ok. Dodając
tego minusa przed 3 w początku układu, na końcu wychodz dobrze, tzn. y=2x+5
Nie wiedziałam tylko czy można tak układać równania czy trzeba korzystać z tego wzoru któryu
jest podany w tej stronie, a którego nie miałam nigdy na lekcji.
17 lis 15:53
Katia: Dzięki Wam
17 lis 15:54
Basia: a rozwiązać oczywiście możesz "po swojemu"
wyjdzie jak zamiast 3 wstawisz poprawnie −3
17 lis 15:54