Trygonometria
lolka: Korzystając ze wzorów Newtona i Moivrea wyrazić przez sinα i cosα funkcje sin3α i cos3α.
pomocy! jak sie za to zabrac?
16 lis 23:17
ZKS:
(cos(x) + isin(x))3
Wykonujesz rachunki i porównujesz części rzeczywiste i urojone.
Części rzeczywiste to cos(3x) a części urojone sin(3x).
16 lis 23:19
lolka: wymnazajac x tez podnosze do odpowiedniej potegi?
16 lis 23:23
ZKS:
Zapisz o co się rozchodzi dokładnie.
16 lis 23:26
lolka: czesc rzeczywista wyszla mi cos3x − 3cos sin2 =cosx, dobrze?
16 lis 23:32
ZKS:
Zapisz jeszcze raz tylko poprawnie (wynik dobry tylko popoprawiaj niektóre elementy brak
argumentów przy cosinus razy sinus oraz liczyłaś cos(3x) a nie cos(x))
16 lis 23:36
lolka: cos 9x − 3cos(3x)sin(6x) = cos 3x ?
16 lis 23:40
ZKS:
Przecież jasno napisałem co jest do poprawy.
16 lis 23:43
ZKS:
A poza tym trochę logicznego cos(9x) da Ci cos(3x) tak?
16 lis 23:45
lolka: cos3x − 3cos(3x)sin2(3x) = cos3x
16 lis 23:47
ZKS:
Czemu tam dajesz 3cos(3x)sin(3x) przecież (cos(x) + isin(x))3 a nie (cos(3x) + isin(3x))3.
16 lis 23:54
lolka: ?
16 lis 23:54
lolka: aa dobra, cos3x−3cosxsin2x = cos3x, i co dalej?
16 lis 23:55
ZKS:
I teraz część urojona to sin(3x).
16 lis 23:56
lolka: 3cos
2xsinx−sin
3x= sin(3x) ale to chyba nie koniec
17 lis 00:01
ZKS:
A co chcesz z tym jeszcze robić?
17 lis 00:02
lolka: w poleceniu mowia ze trzeba skorzystac z dwoch wzorow
17 lis 00:09
ZKS:
A czy Ty musisz do tak banalnych obliczeń wykorzystywać wzór Newtona?
17 lis 00:12
lolka: pomyslalam ze skoro napisali zeby uzyc to jakos trzeba je zastosowac, chcesz jeszcze pomoc?
17 lis 00:13
ZKS:
Jeżeli chcesz to stosuj wzór Newtona ale on jest zbędny ponieważ raczej wiesz ile wynosi
(a + b)
3 bez wzorów.

A co masz jeszcze i zależy czy będę umiał pomóc.
17 lis 00:15
lolka: | | 1+√3 | |
Korzystając z postaci kartezjańskiej i trygonometrycznej liczby |
| oblicz |
| | 1+i | |
sin
π12 i cos
π12
17 lis 00:17
ZKS:
Pomnóż licznik i mianownik przez 1 − i do pierwszego a do drugiego zamień obydwa wyrażenia na
postać trygonometryczną.
17 lis 00:20
ZKS:
| | π | | π | | π | |
sin( |
| ) = sin( |
| − |
| ) |
| | 12 | | 4 | | 6 | |
Wzór:
sin(x − y) = sin(x)cos(y) − sin(y)cos(y).
17 lis 00:24
ZKS:
Przepraszam nie zrozumiałem polecenia.
17 lis 00:25
ZKS:
Zamień obydwa wyrażenia na postać trygonometryczną.
17 lis 00:26
lolka: troche wolniej

dostalam czesc rzeczywista, urojona i co dalej? modul wychodzi mi chyba zle
wiec nie moge dostac p. trygonometrycznej
17 lis 00:27
ZKS:
A czy przypadkiem tam nie ma:
17 lis 00:28
ZKS:
z1 = 1 + i√3 ⇒ |z1| = √ ?
z2 = 1 + i ⇒ |z2| = √ ?
17 lis 00:30
lolka: a tak mozna?

zw
17 lis 00:37
Piotr:
pomaga
ZKS
17 lis 00:39
ZKS:
A czemu nie można ktoś zabrania?
17 lis 00:42
ZKS:
To ja idę oglądać Siedem.
17 lis 00:42
Piotr:
czuję się w obowiązku informować. widziałem, że pisałeś, że to dzieki mnie masz taki kolor

niech ludzie wiedzą komu dziękować
17 lis 00:47
ZKS:
No Tobie mają dziękować że pokazałeś mi ten kolor.
17 lis 00:51
Piotr:

PS a Siedem nigdzie nie znazlem. ogladalem go juz wiele razy ale nie zaszkodzi zerknac
17 lis 00:57
ZKS:
Słyszałem właśnie że ciekawy film to obejrzę sobie.
17 lis 01:06
Piotr:
to leci tv teraz czy nie
17 lis 01:10
ZKS:
Nie u siebie oglądam niestety jeżeli załatwisz coś do jedzenia i
picia to wpadaj.
17 lis 01:17
Piotr:
oż Ty

to już nie przeszkadzam. końcówka jest dobra
17 lis 01:20
lolka: jestem, jak juz zamienie to co dalej? co mam zrobic z funkcjami podanymi w zadaniu?
17 lis 01:27
ZKS:
Przeszkadzać nie przeszkadzasz więc spoko.
17 lis 01:28
ZKS:
Zamieniłaś na postać trygonometryczną? Jeżeli tak podaj z1 oraz z2.
17 lis 01:29
lolka: z1= 2(cosπ3+isinπ3) z2=√2(cosπ4 + isinπ4)
17 lis 01:34
ZKS:
Teraz wzór:
| z1 | | r1 | |
| = |
| [cos(φ1 − φ2) + isin(φ1 − φ2)] |
| z2 | | r2 | |
17 lis 01:37
ZKS:
z = r[cos(φ) + isin(φ)]
17 lis 01:37
lolka: √2(cosπ12 + isinπ12)
17 lis 01:41
ZKS:
Wzory:
cos(x − y) = cos(x)cos(y) + sin(x)sin(y)
sin(x − y) = sin(x)cos(y) − sin(y)cos(x)
17 lis 01:51
ZKS:
Lub dłuższym sposobem:
| (1 + i√3)(√2 − i√2) | | √2 + √6 − i√2 + i√6 | |
| = |
| = |
| 2 + 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
Część rzeczywista to cos( |
| ) część urojona to sin( |
| ). |
| | 12 | | 12 | |
17 lis 01:59
lolka: wyszlo, wielkie dzieki!
17 lis 02:00
ZKS:
Na zdrowie.
17 lis 02:08