Liczby zespolone
magda: Zaznaczyc na plaszczyznie zespolonej : |z| + z = 2 + i
16 lis 23:04
ZKS:
|z| =
√x2 + y2
z = x + iy
√x2 + y2 + x + iy = 2 + i
Porównując części rzeczywiste i urojone otrzymujemy:
y = 1 oraz
√x2 + 1 + x = 2 ⇒
√x2 + 1 = 2 − x /
2 zał. x ≤ 2
x
2 + 1 = (2 − x)
2
x
2 + 1 = 4 − 4x + x
2
| | 3 | |
Więc jest to punkt o współrzędnych A ( |
| ; 1) |
| | 4 | |
16 lis 23:16
ZKS:
| | 3 | |
Oczywiście na płaszczyźnie zespolonej trzeba to zaznaczyć bo z = |
| + i. |
| | 4 | |
16 lis 23:16