ZVCV
Szajbus: Wielomian W(x) = x
4 + (a + b)x
2 + (a – b)x + 12, x∊R jest podzielny przez wielomian
P(x) = x
2 – 4x + 3. Wyznacz a i b, a następnie rozwiąż nierówność W(x) ≤ 0.
Zrobiłem coś takiego i się zawiesiłem nie wiem co mam zrobić z tą postacią w nawiasie przy
rozwiązywaniu nierówności.
http://zapodaj.net/4dcd622c0c346.jpg.html
16 lis 23:02
PuRXUTM: co ty za kombinacje robisz ? W(3)=0 W(1)=0 i masz a i b z tego wyliczone a nierówność to już
ogarniesz
16 lis 23:05
ZKS:
Skoro wielomian W(x) jest podzielny przez P(x) to pierwiastki P(x) zerują wielomian W(x).
16 lis 23:06
Szajbus: ze schematu hornera to zrobiłem i mi wyszło coś takiego a nierówności to jak widzisz nie
ogarnąłem...
16 lis 23:07
Szajbus: No wiem o tym, to samo jest ze schematem hornera...
16 lis 23:07
PuRXUTM: ale taki dziwny Horner

dobra zerknę jeszcze na tą nierówność
16 lis 23:08
Szajbus: Błąd mam już wiem gdzie sory ....
16 lis 23:11
PuRXUTM: mi wyszło a=−6,5 b=−2,5
16 lis 23:12
Szajbus: mi teraz też
16 lis 23:14
Szajbus: i przedział z nierówności wychodzi x∊<1,3>∪{−2}
16 lis 23:20
Mila: x
2 – 4x + 3=0
Δ=4
x
1=1 lub x
2=3
| | −13 | |
w(1)=1+(a+b)+(a−b)+12=0⇔a= |
| |
| | 2 | |
| | −13 | | −13 | |
w(3)=0=34+( |
| +b)*9+( |
| −b)*3+12 |
| | 2 | | 2 | |
oblicz b, to dalej Ci pomogę.
16 lis 23:24
Szajbus: Mila wychodzi a=−6,5 b=−2,5
a przedział z nierówności to x∊<1,3>∪{−2}
16 lis 23:25
Szajbus: przynajmniej mi tak wyszło
16 lis 23:25
ZKS:

.
16 lis 23:26
Mila:

Dobrze, jest b.
w(x)=x
4−9x
2−4x+12
x
2(x
2−9)−4(x−3)=0 ⇔x
2(x−3)(x+3)−4(x−3)=0 ⇔(x−3)(x
2(x+3)−4)=0
x−3=0 lub(x
2(x+3)−4)=0⇔x*3+3x
2−4=0
Horner: dzielimy przez (x−1)
x=1
1 3 0 −4
1 4 4 0
x
3+3x
2−4=(x−1)(x
2+4x+4)=(x−1)(x+2)
2
w(x)≤0⇔(x−3)(x−1)(x+2)*2≤0⇔x∊<1;3>∪{−2}
x=−2 pierwiastek podwójny
16 lis 23:41
Mila: poprawa zapisu:
w(x)≤0⇔(x−3)(x−1)(x+2)2≤0⇔x∊<1;3>∪{−2}
16 lis 23:42
Szajbus: Dokładnie tak zrobiłem
16 lis 23:42
Szajbus: i Dziękuję za pomoc
16 lis 23:42
Słaby: miła zajzyj do mnie
16 lis 23:49
Słaby: miła jesteś tu?
16 lis 23:50
PuRXUTM: a nie Mila ?
16 lis 23:54
Mila: Już spojrzałam do Słabego.
Dobranoc
17 lis 00:30