matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyć funkcje odwrotną
Dawid:
wyznaczyć funkcje odwrotną f(x) = ln ( x − 1 ) + 2
16 lis 22:35
Maslanek:
D: x>1 y=ln(x−1)+2 y−2=ln(x−1) x−1=e
y−2
x=e
y−2
+1. Zamiana zmiennych: y=e
y−2
+1.
16 lis 22:36