trygonometria.
funkcja: Proszę o pomoc z trygonometrii. Muszę jeszcze zrobić 36 zadań.
1. Liczba (sin1o + cos1o)2
A. należy do przedziału (0;1/20)
B. należy do przedziału (1/20;0)
C. jest równa 1
D. jest większa od 1 ← i to jest poprawna odpowiedź, lecz nie wiem jak policzyć.
2. Liczba (1+sin11o)(1−sin11o) jest równa:
A. sin211o
B. cos211o ← poprawna.
C. −sin211o
D. −cos211o
3.Liczba tg71o * cos71o * sin71o jest równa liczbie:
A. sin271o ← poprawna.
B. cos271o
C. tg271o
D. sin271o * cos271o
To tylko kilka z moich zagadkowych zadań, ale kompletnie nie wiem z czym to się je, więc proszę
o pomoc Was. Siedzę od rana nad trygonometrią. Z góry bardzo dziękuję.
PS. Prosze o opisowe wytłumaczenie , tak żebym przy okazji wiedziała skąd się coś bierze.
16 lis 22:35
zośka: 1) sin210+cos210+2sin10*cos10=1+sin20 >1 (bo sin0>0)
16 lis 22:37
PuRXUTM: wydaje mi się że pierwsze tak: sin210+2sin10cos10+cos210=
16 lis 22:39
zośka: 2) 1−sin2110=cos2110 (ze wzoru sin2α+cos2α=1)
16 lis 22:39
zośka: | | sin710 | |
3) |
| *cos710*sin710=sin2710 |
| | cos710 | |
16 lis 22:41
Saizou : 1)
(sin1+cos10
2=sin
21+cos
21+2sin1*cos1=1+sin2>0 ,bo sin2>0
2)
(1+sin11)(1−sin11)=1−sin
211=cos
211
3)
| | sin71 | |
tg71*cos71*sin71= |
| *cos71*sin71=sin71*sin71=sin271 |
| | cos71 | |
16 lis 22:41
funkcja: a dlaczego tak to liczycie ? są na to jakieś wzory ? ja to przepisze bezwiednie choć tak
naprawdę nie wiem skąd to się bierze.
16 lis 22:41
zośka: 1) (a+b)2=a2+b2+2ab ( wzór skróconego mnożenia)
16 lis 22:42
zośka: oraz 2sinαcosα=sin2α
16 lis 22:43
16 lis 22:44
Saizou : 1) wzory użyte przez mnie to
(a+b)2=a2+2ab+b2 i
sin2x=2sinxcosx
2)
a2−b2=(a+b)(a−b) i
sin2x+cos2x=1
16 lis 22:45
zośka: w 2 ) (a−b)(a+b)=a2−b2 (wzór skróconego mnozenia na różnicę kwadratów)
16 lis 22:45
funkcja: dobrze już mniej więcej wiem ,to kwestia wzorów.
a czy mogę podać więcej zadań
16 lis 22:49
ICSP: wrzuć ale razem ze swoimi propozycjami rozwiązania
16 lis 22:54
funkcja: kiedy ja kompletnie nie wiem o co chodzi w trygonometrii i to są takie zadanie , które
odstawiłam na "później" a wiem ze sama ich nie zrobię...
16 lis 22:58
ICSP: a czy ja powiedziałem ze musza być poprawne

Byleby jakieś były

Nie wszystko wychodzi nam od razu
16 lis 23:04
funkcja: 4. Liczba 1−sin
288−cos
288 jest:
A. dodatnia
B. ujemna
C. nieujemna ← poprawna.
D. niewymierna
Proszę z mojego toku rozumowania wychodzi tak :
1−sin
288 − cos
288 =
−sin
288 − cos
288 = −1 /*(−1)
sin
288+sin
88 = 1 ← czyli ta jedynka trygonometryczna więc jest ona nie ujemna
16 lis 23:04
funkcja: więc pomoze ktoś
16 lis 23:17
ICSP: genialne zadanko

Jeżeli dobrze pomyślisz to bez znajomości liczby można na nie odpowiedzieć

tak czy inaczej :
1 − sin
2 88 − cos
2 88 = 1 − (sin
2 88 + cos
2 88) = ...
dokończ
16 lis 23:19
funkcja: 5. Liczba (cos1−1)(cos1+1) jest równa
A. sin
21
B. cos
21
C. −sin
21 ← poprawna
D. −cos
21
Moje obliczenia :
(cos1−1)(cos1+1)=cos
21 − 1
2 = cos
21+1=−sin
21

Prosiłabym o sprawdzenie i poprawienie moich błedów.
16 lis 23:20
funkcja: czyli to by wyszło 1−(sin
288 + cos
288) = 1−1 = 0
16 lis 23:22
Piotr:
tak.
a 5. chyba masz źle zrobione. wyciagnij −1 przed nawias.
16 lis 23:23
ICSP: jakim cudem cos
2 1 − 1
2 zamieniło się na cos
21 + 1

No i oczywiście :
cos
2 1 + 1 ≠ sin
2 1
Nie patrz na poprawne odpowiedzi bo dopasowujesz swoje obliczenia do wyniku − a nie o to w
matematyce chodzi
16 lis 23:23
ICSP: a 0 jest liczbą nieujemną

Odp C
16 lis 23:24
ICSP: Witaj
Piotrze 
Zostawiam temat tobie
16 lis 23:26
Piotr:
cos21 − 1 = − (−cos21 + 1) =
16 lis 23:27
funkcja: więc jak to ma być bo z tą jedynką przed nawias to wgl cosinusy mi się zredukowały i zostało
samo 1
16 lis 23:27
Piotr:
witaj

nie, nie trygonometria to nie moja dzialka
16 lis 23:28
ICSP: Piotrze znasz moje zdanie :
Niech pomaga jedna osoba bo inaczej robi się straszny bajzel
16 lis 23:29
Piotr:
ok. już sie nie wtracam
16 lis 23:30
funkcja: wy tu gadu gadu a ja potrzebuję waszej pomocy.
16 lis 23:31
ICSP: z którym ?
4 jest już jasne ?
16 lis 23:34
funkcja: 4 tak , ale 5 nie wiem co z tą jedynką czy to co zrobiłam jest dobrze czy mam coś poprawić.
16 lis 23:36
ICSP: trzeba poprawić

cos
2 1 − 1
2 = cos
2 1 − 1 = cos
2 − (sin
2 1 +cos
2 1) = cos
2 1 − sin
2 1 − cos
2 1 = −
sin
2 1
wszystko oparte na wzorze a
2 − b
2 oraz na jedynce trygonometrycznej
16 lis 23:38
Piotr:
@ICSP
a ja źle zrobilem ?
16 lis 23:40
ICSP: Powiem tak :
"Zrobiłeś identycznie jak ja tylko że inaczej"
16 lis 23:42
funkcja: tak muszę wkońcu dostrzec te wzory.
6. Liczba (tg24+1) * cos24 jest równa liczbie:
A. 1 ← poprawna.
B. sin24
C. cos24
D. cos44
i ja to obliczyłam tak :
(tg24+1) * cos24=(sin24/cos24 +1) * cos24 = sin24+cos24=1
16 lis 23:44
ICSP: 
P.S. Mówiłem abyś nie patrzył na prawidłową odpowiedź przed rozwiązaniem zadania
16 lis 23:46
Piotr:
identycznie ale inaczej ! dobre
16 lis 23:47
funkcja: okej nie będę. i już ostatnie i daję już na dziś spokój. Jutro będzie ciąg dalszy mojej
męczarni i pytania was o zadania.
7. Prosta o równaniu y=3tg30ox tworzy z prostą o równaniu y=0 kąt ostry o mierze : (to zadanie
już dziś chyba dawałam ale nie znalazłam na nie odpowiedzi.)
ale tego to juz kompletnie nie wiem jak...
16 lis 23:48
ICSP: y = 0 − równanie osi OX
jest taki fajny wzorek :
y = ax + b
to a = tgα gdzie α jest kątem jaki prosta y = ax + b tworzy z osią OX( czyli inaczej z prostą y
= 0)
czyli najpierw musisz policzyć a :
a = 3 tg30o = ...
patrzysz do tablic wzorów trygonometrycznych. Wyszukujesz ile wynosi tg30o, Wstawiasz i
obliczasz a
16 lis 23:51
funkcja: √33 wynosi tg30
czyli a = 3 * √33 = √3
16 lis 23:53
ICSP: teraz masz dane :
a = √3
i wzór :
a = tgα gdzie α jest szukanym katem.
Podstaw. Spójrz do tablic i odczytaj miarę kata α.
16 lis 23:54
funkcja: α=60
o 
Super dziękuję bardzo za pomoc. Dobranoc.
16 lis 23:57
funkcja: Jezeli cosinus kąta β stanowi 30% sinusa tego kąta, to tangens kąta β jest równy :
17 lis 11:46
17 lis 12:00
funkcja: sinus kąta α jest cztery razy mniejsza niz tangens tego kąta. Wobec tego kosinus kąta α jest
równy :
17 lis 12:04
17 lis 12:05