analityczna
PuRXUTM: Mam takie zadanie
Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,2) i przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
takich punktach, że iloczyn ich odległości od punktu (0.0) wynosi 25. Znajdź równanie prostej
k.
Zrobiłem to tak :
wyznaczyłem wzór prostej y=ax+2−3a
| | 3a−2 | |
wyznaczyłem punkty przecięcia z półosiami B=(0,2−3a), C=( |
| ,0) zał: a≠0 |
| | a | |
| | 3a−2 | |
i podstawiłem do wzoru IOBI*IOCI=25 gdzie IOBI=2−3a a IOCI= |
| i wychodzi mi |
| | a | |
sprzeczność

Gdzie robię błąd
16 lis 22:30
aniabb: |2−3a| * |3−2/a| =25
16 lis 22:32
PuRXUTM: a dlaczego wartość bezwzględna ?
16 lis 22:33
aniabb:

aa dodatnie.. to bez modułu ... a=−1 y=−x+5
16 lis 22:34
PuRXUTM: a dobra, już chyba wiem

a będzie ujemne bo funkcja malejąca a dł. nie może być ujemna...
16 lis 22:34
Saizou : a czy odległości mogą być ujemne
16 lis 22:35
PuRXUTM: czyli co bez wartości bezwzględnej
16 lis 22:35
aniabb: drugie a=−4/9
16 lis 22:37
aniabb: bez modułu działa wychodzą dwa
16 lis 22:38
PuRXUTM: no a mi nie wychodzą... liczysz tą samą metodą co ja
16 lis 22:40
PuRXUTM: nie ma wartości bezwzględnej bo to jest punkt na dodatnich półosiach układu współrzędnych tak
16 lis 22:40
PuRXUTM: Ania masz takie równanie

IOBI*IOCI=25
| | 3a−2 | |
(2−3a)( |
| )=25 |
| | a | |
16 lis 22:45
aniabb: tak
16 lis 22:45
PuRXUTM: widzę jakiś błąd, ale nieogar ze mnie... nie umiem przepisywać...
16 lis 22:49
PuRXUTM: dzięki wszystkim
16 lis 22:53