matematykaszkolna.pl
zad kuki: Wiem że to nie forum fizyczne, ale tu chodzi o proste zależności z optyki w których zrobiłem błąd tylko nie wiem gdzie Oblicz promień krzywizny ścian soczewki. Do obliczeń wykorzystaj informacje zawarte na rysunku. Przyjmij współczynnik załamania szkła równy 1,5. Link do obrazka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ddd0705678287b5.html nie wiem czy biore błędne dane z rysunka (x−8cm,y~3cm), ale nie zgadza mi się wynik. Powinno wyjść około −5 Proszę żeby ktoś to policzył z równania soczewki nie podstawiajac samej tylko ogniskowej z rysunkuemotka
16 lis 22:28
aniabb: 1/f=(n−1)(2/r) jeśli oba promienie równe r=(n−1)*2f r = (1,5−1)*2*0,055 = 0,055m=5,5cm
16 lis 22:44
konrad: a co jest czym an tym rysunku?
16 lis 22:45
aniabb: O to obraz P to przedmiot F to ogniska
16 lis 22:46
kuki: Tylko ze jest ona wklęsła, wiec wynik musi być na minusie. z samego wyczytania odleglosci od ogniskowej to wychodzi cos takiego, ale jak podstawiam pod 1/f=1/x−1/y nie chce mi wyjsc i o to mi głównie chodzi. Tam jest minus, dlatego że jest to soczewka wklęsła
16 lis 22:53
aniabb: jak koniecznie chcesz policzyć ogniskową zamiast odczytać z rysunku to 1/f =1/x−1/y bo obraz pozorny 1/f = 1/8 − 1/3,25 ⇒ f=−5,4737cm
16 lis 22:54
aniabb: ogniskowa ujemna, gdy jest odległością do ogniska pozornego Dodatnie wartości R1 i R2 oznaczają powierzchnię wypukłą a ujemne – wklęsłą. Wynika stąd na przykład, że soczewka dwuwklesła wykonana z materiału, którego współczynnik załamania spełniająca warunek n>no, będzie miała ujemną ogniskową.
16 lis 22:57
kuki: zgadza mi sie, wielkie dzieki
16 lis 23:00
16 lis 23:01
kuki: czyli znak ujemny powinien być przy −2/r , a nie w 1/f=1/x−1/y , tak?
16 lis 23:08
aniabb: jesli wstawisz ujemne f ktore Ci wyszło to otrzymasz ujemne r co oznacza powierzchnię wklęsłą
16 lis 23:10
kuki: ale z założenia(tj. z zadania) wiem że to jest soczewka wklęsłą.Właściwie zapomniałem tego zapisać. Wiadomo, że przy obrazie pozornym 1/f=1/x−1/y. Sam sie pogubiłem, bo chciałem powiedziec ze równanie soczewki dwuwklęsłej powinno byc 1/f=(n−1)(−2/r),ale wtedy to by się minus uprościł,bo by wychodziło, że −0,182=−1/r
16 lis 23:17
aniabb: albo albo.. albo piszesz że dwuwklęsła wstawiasz − i wtedy r dodatnie ale masz świadomość że pozorne (bo już z założenia) albo wzór bez − (podstawowy)i wtedy r ujemne i piszesz wniosek że pozorne bo wyszedł minus
16 lis 23:22
kuki: czy ta druga opcja jakby mi wyszedl wynik dodatni przykładowo r=5 a ponizej napisał adnotacje, ze r=−5 poniewaz jest to obraz pozorny.Czy taka odpowiedz zostałaby oceniona na maturze "na max'a".
16 lis 23:46
aniabb: promień jest długością ...musi być dodatni ... r=5 .. promień 5cm soczewka wklęsła ( z założenia) r=−5 promień 5cm soczewka wklęsła ( o czym świadczy minus w wyniku)
16 lis 23:51