QWERT
Szajbus: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c równanie x2 + (a + b)x + ab – c2 = 0 ma
co najmniej jedno rozwiązanie. Kiedy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
Równanie ma tylko jedno rozwiązanie, kiedy Δ=0 i nazywa się oznaczonym.
Ok a jak to udowodnić ?
16 lis 22:23
zośka: Δ=(a+b)2−4(ab−c2)=a2+b2+2ab−4ab+4c2=(a−b)2+4c2 ≥0 (suma dwóch kwadratów zawsze jest
nieujemna)
zatem istnieje conajmniej 1 rozwiazanie
16 lis 22:26
zośka: Dokładnie 1 rozwiązanie będzie gdy Δ=0, czyli gdy a=b i c=0
16 lis 22:27
Szajbus: Ok dziękuję
16 lis 22:32