TRYGONOMETRIA
agata: Liczba sin2 5 stopni * cos 5 stopni − cos 5 stopni jest równa ?
16 lis 21:56
aniabb: −cos35°
16 lis 21:58
agata: a jak to zrobić ?
16 lis 22:01
Saizou : sin25*cos5−cos5=
−cos5(−sin25+1)=
−cos5(1−sin25)=
−cos5*cos25=
−cos35o
16 lis 22:12
agata: a skąd się bierze ta druga linijka bo nie rozumiem za bardzo zapisu ?
16 lis 22:17
Saizou : wyciągamy −cos5 przed nawias np.
xy−x=−x(y+1)
16 lis 22:20
PW: Można pociągnąć dalej (nie wiem, na jakim poziomie bawisz się).
Jest znany wzór
| | 3−tg2α | |
tg3α = tgα |
| |
| | 1−3tg2α | |
W tablicach jest
tg15° = 2−
√3.
Gdybyś umiała rozwiązać równanie
to obliczyłabyś tg5°, a stąd łatwo cos5°.
17 lis 00:15