:))
Maslanek: Geometria, planimetria i inne dowody lub wywody

Mógłbym prosić jakieś zadanka do puknięcia? Tylko bez szału, tak żebym miał szansę zrobić

To
moja pięta Achillesowa, więc trzeba by trochę podziałać z tym, skoro mam odrobinę czasu.
Dziękuję
16 lis 21:51
Ajtek:
No to już, niby trygonometria, ale jednak nie do końca:
Udowodnij że:
sin
2x+cos
2x=1

.
16 lis 21:53
Mila:
Maslanek, jaki poziom?
16 lis 21:59
Maslanek: LO
16 lis 22:23
Maslanek:
| | y2 | | x2 | | x2+y2 | | r2 | |
sin2x+cos2x= |
| + |
| = |
| = |
| =1. |
| | r2 | | r2 | | r2 | | r2 | |
16 lis 22:24
Ajtek:
Przez ukłąd współrzędnych polazłeś

.
A w Δ prostokątnym?
16 lis 22:37
Maslanek:

β=π/2−α
x
2+y
2=c
2
Dokładnie tak samo

. Zresztą to czysta analogia do układu współrzędnych
16 lis 22:41
Ajtek:
Phi, cfaniak

.
16 lis 22:45
Mila: Dla Maslanka:
1)2sin
2x−2sin
2xcosx=1−cosx
2) tgx=2
uzasadnij, że cosx jest liczbą niewymierną
16 lis 22:58
Maslanek: 1)
2sin
2x(1−cosx)−(1−cosx)=0
(1−cosx)(2sin
2x−1)=0
cosx=1 lub sinx=
√2/2 lub sinx=−
√2/2
x=2kπ lub x=π/4+2kπ lub x=3π/4+2kπ lub x=7π/4+2kπ lub x=5π/4+2kπ.
2)
tgx=2 ⇒ sinx=2cosx
sin
2x+cos
2x=1
Czyli: 5cos
2x=1
Ale ja chcę geometrię

. Algebra to śmiga
16 lis 23:28
ZKS:
A gdzie dowód niewymierności?
16 lis 23:29
Maslanek: Słuszna uwaga
| | √5 | | m | |
Załóżmy, że |
| = |
| , gdzie NWD(m,n)=1 oraz m,n∊C |
| | 5 | | n | |
5n
2=25m
2
n
2=5m
2
Eee... i co dalej? xD
16 lis 23:46
ZKS:
| n2 | |
| = 5 a jak wiesz 5 jest liczbą pierwszą i dzieli się przez 1 lub 5 więc mamy |
| m2 | |
sprzeczność ponieważ kwadrat żadnej liczby wymiernej nie da liczby 5.
16 lis 23:54
ZKS:
Coś tam sknociłem ale mam nadzieję że mniej więcej wiesz o co chodzi.
16 lis 23:56
Mila: Dla Maslanka:
Pole powierzchni podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego wynosi P. Przez krawędź podstawy
tej bryły poprowadzono płaszczyznę, która przecina przeciwległą krawędź boczną i jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=U{π}4. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
16 lis 23:56
Maslanek: Brrr...

Ale bez stereometrii
16 lis 23:57
Ajtek:
Mila stereometrii, podobnie jak i trygonometrii nie widzę w treści prośby

.
To będzie weekend czy środek tygodnia
16 lis 23:59
Maslanek: Ale ogólnie, to chyba
| | P | | a | | b | | P | | P | |
P=xysina= |
| * |
| * |
| = |
| = |
| =2P  |
| | ab | | cos45 | | cos45 | | cos245 | | 1/2 | |
17 lis 00:03
Mila: Jutro, będą ładne zadanka z planimetrii.:Maslanek−inny wynik.
Ajtek nie wiem.
Dobranoc

dla sympatycznych forumowiczów.
17 lis 00:28
Maslanek: W ogóle nie rozumiem jak może przecinać przeciwległą krawędź boczną

Skoro przechodzi przez jedną z krawędzi podstawy, to naprzeciw niej jest przecież kanciasta
ściana (tj. złożenie dwóch ścian)
17 lis 13:32
Basiek: Bry,
Maslanek− gdybyś chciał jakieś fajne planimetryczne dowodziki, to jakieś tam mam. Ale
od razu mówię, że do rozwiązań ani się nie wtrącam, ani nie mam zamiaru nawet tego dotykać.
17 lis 15:32
Maslanek: To rzuć no, Basieńko

Zobaczymy co to warte

Witam serdecznie po dłuuuuuugim czasie

Zapomniałem, że istniejesz już
17 lis 17:07
Mila:
Zadania dla Maslanka i Saizou
1) Dane są dwa boki a i b trójkąta ABC Znaleźć bok c, jeśli wiadomo,że kąt C jest dwa razy
większy od kąta B.
2) Pole trójkąta prostokątnego wynosi 600cm2, zaś stosunek przeciwprostokątnej do jednej z
przyprostokątnych jest równy 5:4. Oblicz obwód tego trójkąta.
3) Znaleźć pole trójkąta mając dany jego bok i dwa kąty do niego przyległe.
4) Znaleźć wysokość trójkąta równoramiennego polu równym 3√3 wpisanego w okrąg o promieniu 2.
17 lis 17:43
Mila: ?
17 lis 19:48
17 lis 19:54
Maslanek:

Z twierdzenia sinusów:
| sin x | | sin 2x | | 2sinx cosx | |
| = |
| = |
| |
| b | | a | | a | |
c
2=a
2+b
2−2ab*cos(180−3x)=a
2+b
2−2ab(cos180cos3x+sin180sin3x)
c
2=a
2+b
2+2ab*cos3x=a
2+b
2+2ab*(4cos
3x−3cosx)
| | a3 | | 3a | |
c2=a2+b2+2ab*( |
| − |
| ) |
| | 2b2 | | 2b | |
c
2=U{a
4}+b
2−2a
2.
Ciekawe czy dobrze
17 lis 21:39
Basiek: 1) W trójkącie ABC przez dowolny punkt A' środkowej AD prowadzimy równolegle do boku AB prostą
przecinającą bok BC w punkcie B', a równolegle do boku CA prowadzimy prostą przecinającą bok
BC w punkcie C'. Wykaż, że A'D jest środkową trójkąta A'B'C'.
2) W równoległoboku ABCD punkty K i L są środkami boków AB i AD. Wykaż, że odcinki CK i CL
dzielą przekątną BD tego równoległoboku na trzy równe odcinki.
3) Dwa okręgi o środkach S
1 i S
2 przecinają się w punktach A i B, przy czym punkty S
1 i S
2
leżą po przeciwnych stronach prostej AB. Miary kątów AS
1B i AS
2B wynoszą odpowiednio 90
o i
60
o. Wyznacz długości promieni tych okręgów wiedząc, że |S
1S
2|=a
4) Mając dany wielokąt wpisany w okrąg, tworzymy nowy wielokąt o podwójnej liczbie
wierzchołków, dołączając do danych wierzchołków punkty połowiące łuki okręgu zawarte między
kolejnymi wierzchołkami danego wielokąta. Wykaż, że pole nowego wielokąta jest równe połowie
iloczynu obwodu danego wielokąta przez długość promienia okręgu.
Przepraszam.... zagapiłam się, dlatego nie wkleiłam wcześniej. Tak, czasem też zapominam, że
istnieję. Powodzenia.
17 lis 21:44
Maslanek:

P=2x*y
y
2=25x
2−16x
2=9x
2 ⇒ y=3x
Wtedy P=2x*3x=6x
2=600 ⇒ x=10 (cm).
L=30+40+50=120cm
17 lis 21:47
Maslanek:

Z twierdzenia sinusów:
| y | | x | | x | |
| = |
| = |
| |
| sin b | | sin(180−(b+c) | | sin(b+c) | |
| | x*sin b | |
Wtedy: y= |
| |
| | sin(b+c | |
| | 1 | | 1 | | sin b*sin c*x | |
Wtedy: P= |
| xy sin c = |
| *x* |
| |
| | 2 | | 2 | | sin b*cos c + sin c*cos b | |
17 lis 21:52
Maslanek: Na czwarte nie mam siły już

Na takie przygotowany nie jestem
17 lis 22:20
Mila: 1) c=
√b(a+b) sprawdz przekształcenia,
prościej, gdybyś poprowadził dwusieczną kąta C i skorzystał z własności dwusiecznej.
2)120cm dobrze
3)dobrze.
17 lis 22:39
Mila:
Dla Maslanka
Odnośnie zadania ze stereometrii z godziny 23:56.
Rysunek:
ΔABM to właśnie ten przekrój.
α=45
0
18 lis 15:20