Pomocy!
POMOCY!: Pomocy!
Czy miałby ktoś chęci, aby pomóc mi z rozwiązaniami bazowymi, bo od dłuższego czasu nic nie
potrafię wymyślić.
Mam podać wszystkie rozwiązania bazowe i pokazać ogólne rozwiązania.
Układ wygląda następująco:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 6
x
2 + 2x
3 = 4
2x
1 + x
2 x
4 = 5
Proszę was o pomoc
16 lis 21:03
POMOCY!: uzywajac macierzy wychodzi mi tak
1 1 1 1 6
0 1 2 0 4
2 1 0 1 5
w1*(−2) dodaje do w3
mam:
1 1 1 1 6
0 1 2 0 4
0 −1 −2 −1 −7
dodaje w2 do w3
mam:
1 1 1 1 6
0 1 2 0 4
0 0 0 −1 −7
zamieniam kolumny x3 z x4
mam
1 1 1 1 6
0 1 0 2 4
0 0 −1 0 −7 wiec rozumiem ze w tym wypadku x3 jest parametrem.
x3 = 0
podstawiam od dołu x4 = 7
x2 = 4
x1 =−5
w momencie sprawdzania obojetnie której zmiennej bym nie wyzerowal zawsze zgadza mi sie 1 i 2
wiersz a nigdy trzeci, dlaczego tak jest?
16 lis 22:11