matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek: Sprawdź za pomocą wzorów przekształceń, że rzuty prostokątne na osie układu są przekształceniami liniowymi. Zapisz ich macierze. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Zeby przekształcenie było liniowe muszą zajść warunki: − X=(0,0) musi przechodzić na X'=(0,0) −addytywność T(x+y)=T(x)+T(y) −jednorodność T(tx)=t*T(x) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− robie dla rzuty prostokątnego na os oX. x'=x y'=0 F(x,y)=F'(x,0)

nawias
1 0
nawias
nawias
0 0
nawias

macierz tego przekształcenia to

sprawdzam czy zachodzą własnosci powyższe − X=(0,0) przechodzi na X'=(0,0) −−−−−−−−−− teraz jednorodność T(ax,ay)=(ax,a*0)=a(x,0)=aF(x,y) działa −−−−−− teraz addytywność F(x+x',y+y')= i to za bardzo nie wiem jak ..
16 lis 20:51
ff: F((x,y))=(x,0) jednorodność: F(a(x,y))=F((ax,ay))=(ax,0)=a(x,0)=aF((x,y*))=aF((x,y)) y* może być dowolne − niekonieczne y*=y ale F(x,y*)=(x,0) i F(x,y)=(x,0), więc F(x,y*)=F(x,y) addytywność: F((x,y)+(x1,y1))=F((x+x1,y+y1))=(x+x1,0)=(x,0)+(x1,0) = F((x,y*))+F((x1,y1*))=F((x,y))+F((x1,y1)) (wiem że dziwnie to wygląda: F((x,y)) zamiast F(x,y), ale chciałem żeby było widać, że argumentami są elementy R2 )
16 lis 22:20
TOmek: dziekuje
16 lis 22:27