PROblem
TOmek: Sprawdź za pomocą wzorów przekształceń, że rzuty prostokątne na osie układu są
przekształceniami
liniowymi. Zapisz ich macierze.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zeby przekształcenie było liniowe muszą zajść warunki:
− X=(0,0) musi przechodzić na X'=(0,0)
−addytywność T(x+y)=T(x)+T(y)
−jednorodność T(tx)=t*T(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
robie dla rzuty prostokątnego na os oX.
x'=x
y'=0
F(x,y)=F'(x,0)
| | | |
macierz tego przekształcenia to | |
| | |
sprawdzam czy zachodzą własnosci powyższe
− X=(0,0) przechodzi na X'=(0,0)
−−−−−−−−−−
teraz jednorodność T(ax,ay)=(ax,a*0)=a(x,0)=aF(x,y) działa
−−−−−−
teraz addytywność
F(x+x',y+y')= i to za bardzo nie wiem jak ..
16 lis 20:51
ff: F((x,y))=(x,0)
jednorodność:
F(a(x,y))=F((ax,ay))=(ax,0)=a(x,0)=aF((x,y*))=aF((x,y))
y* może być dowolne − niekonieczne y*=y
ale F(x,y*)=(x,0) i F(x,y)=(x,0), więc F(x,y*)=F(x,y)
addytywność:
F((x,y)+(x1,y1))=F((x+x1,y+y1))=(x+x1,0)=(x,0)+(x1,0)
= F((x,y*))+F((x1,y1*))=F((x,y))+F((x1,y1))
(wiem że dziwnie to wygląda: F((x,y)) zamiast F(x,y), ale chciałem żeby było widać, że
argumentami są elementy R2 )
16 lis 22:20
TOmek: dziekuje
16 lis 22:27