granica dążąca do - nieskończoności
Miqstu: limx−>−∞ x/ex+2 = 1/0. co teraz proponujecie ? Ja policzyłem z de l'Hospitala dalej,
wyszło 0/0 i nie wiem, co mogę z tym zrobić?
16 lis 20:50
Miqstu: chyba pomyłka ... limx−>−∞ x/ex+2 = −∞/e−∞ = −∞/0
16 lis 21:07
aniabb: z hospitala będzie 1/0 =∞
16 lis 21:08
Miqstu: ale przecież nie można dzielić przez 0 ? chyba, że przy zerze jest napisane, czy granica jest
prawo czy lewostronna, tak? a tego tutaj akurat nie jest określone... więc nie wiem już
16 lis 21:13
Miqstu: zawsze c/0 = ∞ ?
16 lis 21:13
Krzysiek: ale jak z de l'hospitala jak nie mamy symbolu nieoznaczonego...
16 lis 21:16
Miqstu: "−∞/0" to w moich notatkach nie jest symbol nieoznaczony, a jednak nie można tego tak zostawić?
16 lis 21:18
aniabb: c/0 = dowolna liczba jaką wymyślisz .. ale granicznie jest to nieskończoność
16 lis 21:18
aniabb: a jak do −∞ to −∞
16 lis 21:20
Miqstu: jak to dowolna iiczba? liczba przez zero to dowolna liczba? przecież nie dzieli się tak.. (?)
16 lis 21:21
Miqstu: To ja bym to zrobił tak: lim
x−>−∞ x / e
x+2= −
∞/e
−∞= −
∞/0 = −
∞

to chyba tak będzie dobrze, hm?
16 lis 21:38
Ajtek:
Kurcze:
lim
x→−∞e
x+2=0 dokładniej, granica dąży do zera, ale tego zera nie osiąga. Dlatego
| | 1 | |
|
| w granicach to jest ∞ |
| | 0 | |
16 lis 21:42
aniabb: a ile wirtualnych osób możesz obdzielić 1 realnym jabłkiem

każda odpowiedź będzie dobra..i
dlatego właśnie nie wolno dzielić przez zero..że wychodzi to co kto chce
16 lis 21:42
Ajtek:
aniabb nie bardzo rozumiem do kogo ten post

.
16 lis 21:48
aniabb: o dzieleniu 1/0 do " Miqstu: jak to dowolna iiczba? liczba przez zero to dowolna liczba?
przecież nie dzieli się tak.. (?)"
16 lis 21:54