QWER
Szajbus: Ułóż równanie kwadratowe, by suma pierwiastków równania była równa 4, a suma odwrotności
pierwiastków wynosiła –5.
Zrobiłem coś takiego, że
x1+x2=4
ale nic nie wychodzi jak to zrobić w ogóle ?
16 lis 20:36
Saizou : drugie równanie jest złe
powinno być
16 lis 20:38
Ajtek:
Suma odwrotności źle napisana.
16 lis 20:38
krystek: Suma odwrotności to
16 lis 20:38
Saizou : jak się odpowiedzi posypały
16 lis 20:39
krystek: Ty zapisałeś odwrotność sumy
16 lis 20:39
Szajbus: Dzieki
16 lis 20:39
Aga1.: Równanie kwadratowe. Niech a=1
x
2+bx+c=0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
Suma odwrotności |
| + |
| = |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
c=
16 lis 20:44
Szajbus: Kurcze wyszły mi dwa rozwiązania dla x2
| | 2√30 | | 2√30 | |
x2=2+ |
| v x2=2− |
| |
| | 5 | | 5 | |
Wam też tak wychodzi ? Możecie sprawdzić ?
16 lis 20:48
Szajbus: Aga1 muszę zakładać że a=1
16 lis 20:49
Saizou : nie musisz, ale wtedy musisz liczyć z a
16 lis 20:51
Szajbus: Ok to co ja mam zrobić bo już się pogubiłem, chciałem obliczyc pierwiastki i zapisac jako
funkcje kwadratową w postaci iloczynowej i dalej kombinować
16 lis 20:54
Aga1.: Ale nikt Ci nie każe liczyć x1 i x2
.
Wylicz jeszcze c − podstaw do początkowego równania.
16 lis 20:57
Szajbus: ok tylko myślałem że zbyt prosto by to było z tym założeniem a=1, ale teraz myśląc to jest to
chyba jedyne wyjście
16 lis 20:59
Szajbus:
tak powinno wyjść ? I to jest koniec zadania, jeśli tak to szybko poszło
16 lis 21:02
Szajbus: Dobrze jest ?
16 lis 21:41