dziedzina funkcji wykładniczej
Miqstu: Dziedzina z ex+2 ?
Jak policzyć dziedzinę dla funkcji wykładniczej?
myślę, że
ex+2=0
ex+2=e0 czy tak zacząć? i co dalej?
dzięki za pomoc
16 lis 19:58
aniabb: D: x∊R
16 lis 20:00
aniabb: a skąd to zero?
16 lis 20:00
Miqstu: Sorry, żle to podałem

tutaj rzeczwiscie jest R... ale .... to miało być x/ e
x+2
16 lis 20:01
aniabb: a wtedy to tak ..tylko różne
i dalej x+2≠0
x≠ −2
16 lis 20:03
konrad:
ex+2 w mianowniku ?
no to ex+2≠0
16 lis 20:03
konrad: czyli i tak x∊R
16 lis 20:03
aniabb: wroc...e0=1 .. dalej x∊R
16 lis 20:03
aniabb: wykładnicza do zera zbliża się asymptotycznie i nie dochodzi
16 lis 20:04
Miqstu: aha, czyli to e znika, dzięki
16 lis 20:05
Miqstu: to to nie będzie x≠ −2? jak dla mnie to by właśnie −2 było

a nie R ... e
x+2=1 ma być?
ale to przecież nie daje R
16 lis 20:10
Miqstu: Mógłby ktoś jeszcze raz zajrzeć i mi dokładnie napisać dlaczego wychodzi x∊R a nie x≠ −2

(thx z góry)
16 lis 20:15
konrad: ex+2 nigdy nie będzie równe zero więc x∊R
16 lis 20:16
konrad: no chyba, że ta funkcja jeszcze inaczej wygląda
16 lis 20:16
Miqstu: Tak właśnie wygląda. Rozumiem, czyli to co koleżanka napisała wcześniej. nie załapałem ale
teraz już wiem o czym mowa. dzięki

to forum jest świetne!
16 lis 20:21
Aga1.:

Z wykresu widać ,że e
x+2>0 dla x∊R
16 lis 20:52
Miqstu: Czyli jeżeli f(x) = x/ ex+2 to D=R, więc nie ma asymptot pionowych, a ja w odpowiedziach
mam napisane, że −2 to asymptota pionowa lewostronna .... tak jakby tamta odpowiedź, że D ≠ −2
byłaby dobra.... ale dlaczego, skoro to wykluczyliśmy?
16 lis 21:57
Miqstu: Mógłby ktoś tu zajrzeć?
17 lis 09:36
MQ: x=−2
| x | | −2 | | −2 | | −2 | |
| = {dla x=−2} = |
| = |
| = |
| =−2 |
| ex+2 | | e−2+2 | | e0 | | 1 | |
Jako żywo nie ma asymptoty pionowej
17 lis 09:50
MQ: Napisz sobie w Wolfram Alpha: plot x/exp(x+2)
17 lis 09:52