Kinematyka
Błagam: Samochód porusza się po torze w kształcie okręgu o promieniu r=100m ze stałą prędkością. Czas
jednego okrążenia wynosi 30s. Znajdź wartość prędkośći samochodu oraz składowe wektora
prędkości, w chwili gdy samochód przebędzie 1/3 drogi. Jakie będą wówczas składowe wektora
przyspieszenia samochodu? Załóż, że samochód startuje z położenia r=100i.
16 lis 19:40
Błagam: odświeżam
16 lis 20:08
aniabb:
v=2πr/T = 2π100/30
16 lis 20:13
Błagam: a te składowe?
bardzo bym prosił
16 lis 20:32
aniabb:
vx=−v/2
vi=−v√32
a=v2/r
ax=a√3/2
ai = −a/2
16 lis 20:35
Błagam: dziękuje bardzo, o przyspieszenie już nie prosze bo aż głupio, chociaż?
16 lis 20:39
aniabb: przyśpieszenie to a ..podstawić cyferki umiesz?
16 lis 20:40
Błagam: Tak, dziękuje
16 lis 20:45
Błagam: skąd się to wzięło?
vx=−v/2
vi=−v√32
17 lis 09:57
Błagam: odświeżam
17 lis 11:32
Błagam: odświeżam
17 lis 12:54
Błagam: odświeżam
17 lis 14:07
Błagam: odświeżam
17 lis 16:18
Błagam: odświeżam
17 lis 16:58
Błagam: odświeżam
17 lis 17:35
Błagam: odświeżam
17 lis 18:04
Nienor: Dziwne to zadanie oj dziwne, bo przy ruchu po okręgu prędkość być stała nie może, co najwyżej
szybkość. I nie za bardzo rozumim cel i sens wyliczania składowych prędkości przy braku
poinformowania, gdzie jest początek układu.
17 lis 18:15
Błagam: nie ważne czy jest dziwne

ważne żebym wiedział jak je zrobić
17 lis 18:24