Dzielenie wielomianów
tańczący z wilkami : (x
3−6x+4):(x−2)=

? jak to zrobić , dzielenie pod kreską tym razem się nie sprawdza ,
wiem , że ma wyjść x
2+2x−2
16 lis 18:51
16 lis 18:52
konrad: czemu się nie sprawdza?
Jak nie umiesz tak, to możesz schemat Hornera użyć
16 lis 18:54
tańczący z wilkami : wiem wiem ,całe zadanie tak zrobiłem korzystając z tego sposobu ale do tego przykładu się ten
wzór nie stosuje , dlatego z braku pomysłów szukam pomocy na forum
16 lis 18:54
tańczący z wilkami : schemat hornera ?
16 lis 18:55
konrad: czemu nie stosuje
16 lis 18:55
konrad: no schemat hornera, a co?
16 lis 18:56
tańczący z wilkami :
(x
3−6x+4):(x−2)=x
2
________
−x
3+2x
2
________
=== ?
no i na tym się zacina i nie działa,chyba że robię jakiś błąd ? a schematu hornera właśnie
próbuję
16 lis 19:02
Paulina: po odjęciu masz
2x2−6x+4
czyli teraz mieści się +2x razy
i masz
(2x2−6x+4) −2x2+4x
otrzymasz
−2x+4
i w tym mieści się−2 razy
16 lis 19:14
tańczący z wilkami : (x3−6x+4):(x−2)=x
2+2x−2
−x
3+2x
2
+2x
2−6x+4
−2x
2+4x
−2x−4
+2x+4
_____
=====
Wielkie dzięki Paula !

właśnie tak to miało wyglądać

pzdr !
16 lis 19:32
tańczący z wilkami : tam na końcu chyba się pomyliłem górna czwórka jest na plusie a dolna na minusie ale to tylko
szczegół
16 lis 19:36