Rozkład wielomianu na czynniki liniowe
Maciek: Rozkład wielomianu W(x) = x3 − 2x2 − 16x + 32 na czynniki liniowe to:
A. (x−4) (x−4) (x−2)
B. (x−4) (x−2) (x+4)
C. (x+4) (x+2) (x+4)
D. (x−4) (x+4) (x+2)
Poprawna odpowiedź to B według książki.
Mi wychodzi (x−2) (x+2) (x−2). Sprawdzałem po kolei i wydaje się ze wszystko robię dobrze.Błąd
w książce czy mój?
16 lis 18:36
Saizou : x3−2x2−16x+32=
x2(x−2)−16(x−2)=
(x−2)(x2−16)=
(x−2)(x−4)(x+4)
16 lis 18:39
Adam: Twój błąd.
x ( x2 − 16 ) −2 ( x2 − 16 ) = 0
( x − 2 ) ( x2 − 16 ) = 0
( x − 2 ) ( x − 4 ) ( x + 4 ) = 0
16 lis 18:43
Maciek: Dlaczego w tym przypadku nie można było obliczyć tego z Δ ? W innych tym sposobem wychodził
prawidłowy wynik.
16 lis 18:49
Saizou : masz na myśli x
2−16
Δ=0
2+64=64
√Δ=8
16 lis 18:54