macierze
oliwka: macierz A=
1 2 2 −1
1 3 2 1
2 1 2 −1
−1 0 1 2
b=
1
2
−1
1
licząc metodą eliminacji Gaussa wyszło mi, że
x=−1
y=−1/5
z=0
t=0
licząc wzorami Cramera wyszło mi:
x=−1
y=1
z=0
t=0
czyli musze miec błąd. proszę o pomoc w obliczeniu y wzorami Cramera...
16 lis 18:03
aniabb: raczej w eliminacji masz błędy
16 lis 18:05
oliwka: ojej, zle napisałam tzn odwrotnie. wzorem Cramera wyszło mi y=−1/5, a eliminacją Gausa 1...
liczyłam to już kilka razy i ciągle wychodzi tak samo...
16 lis 18:10
asdf: Ale namieszałaś, napisz jak Ci wychodzi w jakiej metodzie, postaram się Ci pomoc
16 lis 18:13
asdf: metoda Gaussa:
[1 2 2 −1 | 1]
[1 3 2 1 | 2]
[2 1 2 −1 | −1]
[−1 0 1 2 | 1]
tak to wygląda?
16 lis 18:17
oliwka: no troszke namieszałam, bo żle popatrzyłam w tym moim bałaganie notatek

eliminacja Gausa
1 0 0 0 | −1
0 1 0 0 | 1
0 0 0 1 | 0
0 0 1 0 | 0
Wzory Cramera
det A= −15
det Ax= 15 −−−> x= −1
det Ay= 3 −−−−> y=−1/5
det Az=0 −−−−> z=0
det At= 0 −−−−−> t=0
16 lis 18:18
oliwka: asdf dokładnie tak ta macierz wygląda jak napisałeś\aś
16 lis 18:19
asdf: Tak, z eliminacji Gaussa wyszło mi x=−1, y = 1, z=t= 0
A we wzorach Cramera Ci wyszło źle, tak?
16 lis 18:27
oliwka: no właśnie we wzorach Cramera wyszło mi źle tylko w y, reszta sie zgadza
16 lis 18:30
asdf: Tylko, że det A = −8
16 lis 18:33
oliwka:
[1 2 2 −1] <−−−−−−| det [−3 0 −2 1]
[1 3 2 1] <−−| | [−5 0 −4 4]
[2
1 2 −1] /*(−3) *(−2) ⇒ [2 1 2 −1]
[−1 0 1 2] [−1 0 1 2]
16 lis 18:47
asdf:
det Ax = 8
det Ay = −8
det Az = 0
det At = 0
Tak Ci powinno wyjść
16 lis 18:47
16 lis 18:48
oliwka:
⇒ (−1)2+3 * det [ −3 −2 1]
[−5 −4 4] ⇒ −1* (24+8−5−4−20+12)=−15
[−1 1 2]
16 lis 18:49