Zbiory
PuRXUTM: Witam wszystkich

Wyznacz zbiory A\B i B\A, jeżeli A={a:a
2+3a∊(−
∞;4> } i B={a:3−4a∊<7;19) }
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak się do tego zabrać
16 lis 17:53
konrad: trza rozwiązać

A.
a
2+3a≤4
B.
19>3−4a≥7
16 lis 17:57
PuRXUTM: takie proste ?
a co to oznacza że należy (−∞;4> ?
16 lis 17:58
aniabb: A=<−2,25;∞) B=(−73; −25>
16 lis 17:59
pigor: ... po prostu inaczej to
A={a∊R : a
2+3a ≤ 4} , B={a∊R : 7 ≤ 3−4a <19} , czyli rozwiąż nierówności i masz jakieś
zbiory (przedziały) i dalej wiadomo . ...
16 lis 17:59
aniabb: odwrotnie ..trzeba narysować i odczytać y z zakresu i wstawić znów za a
16 lis 18:00