Problem z rozwiązaniem bazowym
robsontt: Mam problem z wyznaczeniem rozwiazan bazowych.
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się robi?
mam układ
3x1 + 5x2 − x3 = 7
x1 − 2x2 + 3x3 = 4
5x1 + x2 + 5x3 = 15
stosując metode gaussa wychodzi mi coś takiego, taka macierz
1 0 1311 3411
0 1 −1011 −511
wiem, ze zmienna niebazową w tym wypadku jest x3 tak wychodzi z macierzy, ale jak z takiej
macierzy ułożyć 3 rozwiązania bazowe? Proszę o wyjaśnienie.
16 lis 17:44
robsontt: konkretnie taka macierz
1 0 1311 | 3411
0 1 −1011 | −511
16 lis 17:50
Krzysiek: x
3 =α
α∊R
| | 34 | | 5 | | 13 | | 10 | |
(x1 ,x2 ,x3 )=( |
| , − |
| ,0) +α(− |
| , |
| ,1) |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
16 lis 18:01
robsontt: no ok to jest jedno, ktore wynika z otrzymanej macierzy, tak?
a jak utworzyć np drugie i trzecie rozwiazanie bazowe?
to z alfą to jest ogólne, tak?
16 lis 18:06
aniabb: drugie i trzecie to zerujesz kolejne zmienne
16 lis 18:07
robsontt: a moglabys pokazac na tym przykladzie jak by to wyglądało, bo nie czaje za bardzo
16 lis 18:10