Zadanie z przekształcania funkcji.
MP. : Witam!
Niedługo zbliża mi się kolokwium a jednym z tematów w nim zawartych będzie rysowanie funkcji i
ich przekształcanie. Liniowych i kwadratowych, wykładniczych i logarytmicznych oraz
trygonometrycznych.
Może znalazła by się tu miła osoba i zechciałaby mi pomóc w przekształcaniu wykresów funkcji?
Chodzi mi głównie o kolejność przekształcania wykresów bo to sprawia mi największą trudność i
właściwie poprostu tego nie umiem.
Wiem, że jeżeli przekształcam np. e1−x to najpierw rysuję sobie wykres funkcji wykładniczej
ex a potem przekształcam.
Wiem co robi znak − przed x i przed całą funkcją. Wiem co robi wartość bezwzględna oraz znam
przesunięcie w lewo i w górę.
Niestety niewiem co z kolejnością i jak to rozpoznawać.
Może jest jakiś sposób bądź schemat ( a właściwie to przypuszczam, że napewno jest.) , który
mówi co najpierw robimy.
Dla przykładu:
a)
y = |x2 − 4| + 3
b)
e1−|x|
c)
y = |sinx −2|
d)
2−x+3
e)
y = |ex − 3|
f) 1 − e1−|x|
Nie chcę, żebyście mi rysowali, gdyż wiem jak to będzie wyglądać na końcu po przekształceniu.
Prosiłbym natomiast o wyjaśnienie co w jakiej kolejnośći i dlaczego tak. Jaką przyjąć
uniwersalną metodą robienie tego.
Pozdrawiam!
16 lis 17:33
MP. : Pomozecie?
16 lis 17:54
zośka: a) y=x2 → o 4jednostki w dół (translacja o wektor [0,−4])
y=x2−4 →to co znajduje się pod osią x, odbijamy symetrycznie do góry wzgl. osi x
y=|x2−4| → przesuwamy o 3 jednostki w górę (translacja o wektor [0,3])
mamy y=|x2−4| +3
16 lis 18:04
Trivial: Nie ma uniwersalnego schematu. Zazwyczaj najlepiej jest zacząć od funkcji najbardziej
zagnieżdżonych.
16 lis 18:08
MP. : njabardziej zagnieżdżonych , tzn.?
Nie ma sposobu ale jakoś trzeba to ogarniać na kolokwium..
16 lis 18:11
MP. : zośka, dziękuje za pierwsze. Może ktoś by spróbował z resztą?
16 lis 18:12
zośka: b) ja bym zrobiła to tak:
zauważ, że dla x≤0 funkcja ta ma postać: y=e1+x
Wykres ten można uzyskać przesuwając y=ex o wektor [−1,0] czyli o 1 w lewo. Bierzemy
zaznaczamy tę część wykresu, gdzie x<0 . Odbijamy ją wzgl. osi y i mamy wykres dla x≥0
16 lis 18:17
zośka: c) y=sinx →translacja o wektor [0,−2] ( o 2 w dół)
y=sinx−2 → część wykresu znajdującą się pod osią x odbijamy symetrycznie wzgl. osi x do góry
y=|sinx−2|
16 lis 18:20
Trivial:
Najbardziej zagnieżdżone, czyli te, które "wykonujesz jako pierwsze", żeby obliczyć wartość
wyrażenia dla jakiegoś x. Będą to kolejno:
a) x2
b) |x|
c) sin(x)
d) −x
e) ex
Na zielono zaznaczyłem te przykłady, dla których rzeczywiście warto wyjść od tych funkcji. Jak
widać, gdy mamy nietrywialne eksponenty wskazówka się nie sprawdza.
16 lis 18:21
Trivial:
Aha, jeszcze zabrakło
f) |x|
16 lis 18:21
zośka: | | 1 | |
d) y=2−x+3=2−(x−3)=( |
| )x−3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
rysujemy y=( |
| )x →przesuwamy o wektor [3,0] (o 3 w prawo) |
| | 2 | |
16 lis 18:23
MP. : dziękuje. Będe ćwiczył. Trivial a co to znaczy nietrywialne eksponenty?
16 lis 18:28
Trivial:
Np. 2
x, 3
x, 7
x, e
x to "trywialne eksponenty". Ale już e
1−|x| tak trywialne nie jest.

Te zadania są na wyczucie. Przerób trochę przykładów, to też będziesz wiedział od czego warto
zacząć. Powodzenia!
16 lis 18:32
MP. : a może podałbyś mi kilka przykładów? Ale tak od łatwiejszych z 3,4 do średnich z 3,4 a potem
trudne z 3,4 ( no nie trudniejsze od tych co podałem ja)
A ja sobie na wolframie będe sprawdzał czy wyszło ok.
16 lis 18:33
MP. : Jeszcze takie dwie, nie wydające się być trudnymi.
y = lnx2 oraz y = ln2x
Niewiem jak kwadraty wpływają na wykres funkcji..
16 lis 18:36
Trivial:
Do pierwszego: ln(x2) = 2*ln(|x|)
Do drugiego: narysuj ln(x) i potem podnoś wartości do kwadratu dla wybranych punktów. Połącz
kropki. Chyba innej metody nie ma. ;>
16 lis 18:40
MP. : 2ln(|x|) a 2 z przodu co nam daje?
16 lis 18:42
Trivial: Mnożymy razy dwa każdą wartość. (skalujemy wykres)
16 lis 18:44
MP. : ahaaa. I teraz. Najpierw zrobimy wartość bzwzgl. czy najpierw zeskalujemy?
I takie o to pytania mi chodzą po głowie.
No nic, podaj mi kilka fajnych przykładów a ja popróbuję porozwiązywać.
16 lis 18:47
Trivial:
Ok. Lista zadań:
1) sin(x+3) + 5
2) 2e
x−5
3) ln(e
x2+4x−2)
4) sin(3−|x+3|)
6*) |sin(x) + cos(x)|
16 lis 18:47
MP. : ojoj

Daj mi najpierw coś łatwiejszego, żebym się wprawił

Bo widzę, że dosyć ostre dałeś.
16 lis 18:52
Trivial: Pierwsze są proste. Potem coraz trudniejsze.
16 lis 18:53
Trivial:
Ale skoro chcesz więcej prostych to masz:
8) (x+3)
3 − 5
9) x
2 − 2|x| + 3 Wskazówka: x
2 = (|x|)
2
10) e
−|x|
11) 2
1−2x
16 lis 18:56
MP. : no i tak. Pierwsze zrobiłem. Drugie zrobiłem do ex−5 a nie umiem zeskalować...
16 lis 19:03
MP. : o proste. Tak

Od tego zacznę lepiej
16 lis 19:04
MP. : ale tam znowu pojawia się (x+3)3 a ja niewiem co z tym sześcianem.
16 lis 19:04
Trivial:

Wybierz sobie parę punktów odniesienia i zeskaluj je dokładnie. Przez otrzymane punkty
poprowadź krzywą.
16 lis 19:08
Trivial: 8) wyjdź z funkcji x
3. Zrób translację o odpowiedni wektor i koniec zadania.
16 lis 19:10
MP. : czyli czy dobrze rozumiem Twój wykres?
Jeżeli miałem funkcje założym, gdzie dla x = 2 y = 5, dla x = 3 y = 6 to teraz dla x = 2 bede
miał y = 25 a dla x = 3 y = 36, tak?
16 lis 19:14
Trivial: Ten wykres jest do pytania o 2*ex−5.
16 lis 19:17
MP. : no tak ale tu jest skalowanie.
16 lis 19:18
Trivial:
Skalowanie jest o stały czynnik, czyli np. wybraliśmy punkty:
(0, e−5) → (0, 2*e−5)
(1, e−4) → (1, 2*e−4)
(2, e−3) → (1, 2*e−3)
(3, e−2) → (1, 2*e−2)
(4, e−1) → (1, 2*e−1)
(5, 1) → (1, 2)
(6, e) → (1, 2*e)
...
16 lis 19:21
Trivial:
Ahh.. Za dużo kopiowania. Po prawej wszędzie powinno być takie samo x jak po lewej, czyli
0, 1, 2, ..., 6
16 lis 19:23