ruch przyśpieszony
carp: Rowerzysta poruszający się ruchem jednostajnym prostoliniowym z szybkością 36 km/h
wymija spoczywającego motocyklistę. W chwili mijania motocyklista zaczyna poruszać się
ruchem prostoliniowym jednostajnie przyśpieszonym zgodnie z kierunkiem i zwrotem
ruchu rowerzysty z przyśpieszeniem 3 m/s2
. Oblicz czas, po którym motocyklista dogoni
rowerzystę oraz drogę jaką przebędzie w tym czasie motocyklista.
16 lis 17:16
zośka:
| | m | | 1 | | m | |
10 |
| *t= |
| *3 |
| *t2 /:t |
| | s | | 2 | | s2 | |
| | m | | 20 | | 2 | |
s=v*t=10 |
| * |
| s =66 |
| m droga |
| | s | | 3 | | 3 | |
16 lis 22:03