PW: Nikt nie odpowiada, bo za łatwe (nie chce im się).
Dzielenie losowo na dwie trójki to to samo, co wybranie losowo trzech kul z sześciu (druga
trójka "wybrała się" automatycznie). Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω składa się więc ze
wszystkich możliwych 3−elementowych podzbiorów zbioru 6−elementowego.
Rozpatrzmy zdarzenie A' − "w wybranej trójce są same czerwone lub same białe kule". Jest to
zdarzenie przeciwne do zadanego A − "w wybranej trójce jest jedna lub są dwie czerwone".
|A'| = 2.
Zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, a więc na mocy tzw. klasycznej definicji
prawdopodobieństwa
i tym samym
P(A) = 1−0,1 = 0,9.
Uwaga. W zbudowanym modelu uwzględniamy kolejność wyboru tych dwóch grup (uznajemy, że przy
podziale na dwie grupy widzimy pierwszą grupę (tę, którą wybieramy) i drugą grupę (tę, która
"wybiera się sama"). Można się upierać, że tak nie jest, ale wtedy |Ω|=10 i |A'| = 1 (wynik
będzie ten sam).