Kombinatoryka
Zuzia: Mamy liczby trzycyfrowe. Ostatnia cyfra kwadratu jest równa 1, a przedostania 5. Ile ich jest?
16 lis 16:37
PW: Nie bardzo wiadomo o co idzie. Co to znaczy "ostatnia cyfra kwadratu"? Ostatnia cyfra drugiej
potęgi szukanej liczby?
16 lis 18:30
Zuzia: Ma ktoś na to jakiś pomysł?
16 lis 18:32
Zuzia: Tak, drugiej potęgi
16 lis 18:33
PW: Takie zwierzę nie istnieje.
Szukana liczba x z oczywistych powodów musiałaby być nieparzysta:
x=2k+1 dla pewnej k∊N
Gdyby x2 kończyła się cyframi 51, to znaczy
x2 = 100p +51 dla pewnej p∊N,
to byłoby
(2k+1)2 = 100p+51
(2k+1)2 −1 = 100p+50
2k(2k+2) = (2p+1)50
4k(k+1) = (2p+1)50
2k(k+1) = (2p+1)25
Lewa strona ostatniej równości jest parzysta, a prawa nieparzysta, a więc przypuszczenie, że
x2 kończy się cyframi 51 było fałszywe.
Jak widać dowód jest niezależny od liczby cyfr w badanej liczbie, nie musiała to być liczba
trzycyfrowa.
16 lis 23:52