16 lis 16:04
think: | | x2 | | x2 + 1 − 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫1dx − ∫ |
| dx |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
16 lis 16:13
think: 2) robisz dwukrotnie przez częsci
16 lis 16:14
MAAT: a gdy zamiast jedynki w mianowniku bedzie dwojka?
16 lis 16:39
Bogdan:
| | 1 | |
∫dx − ∫ |
| dx = x − arctgx + C |
| | x2 + 1 | |
| | a | | a | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = ... |
| | bx2 + c | | c | | | |
| | √b | |
podstawienie: ( |
| x) = t |
| | √c | |
16 lis 20:20
17 lis 21:39
Mila:
∫e
x sinxdx=u*v−∫vdu=...
[u=e
x; dv=sinx; v=∫sinxdx]
[du=e
xdx; v=−cosx]
...=−cosx e
x+∫e
xcosxdx= [u=e
x; dv=cosx; v=∫cosx]
[du=e
xdx; v=sinx]
∫e
x sinxdx=−cosx *e
x+e
x*sinx−
∫exsinxdx= przenosimy zielony wyraz na lewo
2∫e
x sinxdx=−cosx * e
x+e
x* sinx
| | 1 | |
∫ex sinxdx= |
| ex(sinx−cosx)+C |
| | 2 | |
17 lis 23:53