Kto się podejmnie
Sfora : Kto pomoże ?
1. Liczby ( 8 ; 2 ; 16 ) tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x
2. Liczby a) 2x ; x+3 ; 12x−1
b) 3x; x2+5x ; 7x+4
tworzą ciąg arytmetyczny wyznacz x
3. Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych
4. Dany jest ciąg ( x ; 2xy ; y ; 18 ) wyznacz xi y tak, aby try pierwsze wyrazy tworzyły ciąg
arytmetyczny, a trzy ostatnie geometryczny
16 lis 15:38
Sfora : 1. Liczby ( 8 ; 2x ; 16 ) tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x . Poprawione
16 lis 15:41
Mila:
1) (2
x)
2=8*16 ze wzoru a
22=a
1*a
3
2
2x=2
3*2
4⇔2
2x=2
7
2)
| | 1 | | a1+a3 | |
a) 2(x+3)=2x+ |
| x−1 ze wzoru a2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
b) 2(x
2+5x)=3x+7x+4
2x
2+10x=10x+4⇔2x
2=4
x
2=2
x=
√2 lub x=−
√2
3) wczoraj rozwiązałam i nie zajrzałeś? ?
4) 2*2xy=x+y i y
2=2xy*18
16 lis 16:00
Sfora : zajrzałem
Przydało mi się. Wielkie dzięki za pomoc
16 lis 23:27
Mila:
17 lis 00:47