Zad
PROSZEOPOMOC: oblicz odległość punktu A ( 4, 3, 0 ) od płaszczyzny H:
x = 1 + 3t + 2s
y = 3 − 4t − 3s
z= 2t + s
jak doprowadzić równanie płaszczyzny H do postaci:
2x + y − z − 5 = 0

Z góry dziękuję
16 lis 15:31
Krzysiek: policz iloczyn wektorowy wektorów: [3,−4,2], [2,−3,1] i otrzymasz wektor normalny do
płaszczyzny
16 lis 15:35
PROSZEOPOMOC: no mam[2, 1, −1] i co dalej
16 lis 23:50
PROSZEOPOMOC:
17 lis 00:27
pigor: ... , no to
H : 2(x−1)+1(y−3)−1(z−0)= 0 ⇔ 2x+y−z−5=0 − równanie danej płaszczyzny w postaci ogólnej,
więc ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny (analog wzoru dla punktu i prostej na
płaszczyźnie)
| | |2*4+1*3−1*0| | | 11 | |
dA= |
| = |
| = 116√6− szukana odległość ...  |
| | √4+1+1 | | √6 | |
17 lis 00:59
PROSZEOPOMOC: a ja myslalaam,ze mam wyliczyc D z rownania plaszczyzny
17 lis 12:44
PROSZEOPOMOC: a skąd masz punkt P(1,3,0) w tym równaniu
17 lis 12:46