awdawd
lolo: wyznacz n z równania
1+5+9+13 +...+n = 780 za 4 pkt.
16 lis 15:00
lolo: a1=1
r=4 ?
Z ciagiem trzeba cos zrobic ?
16 lis 15:21
Kejt:
to Twoje równanie można "zamienić" na:
a1+a2+a3+...+an=780
teraz już widzisz co zrobić?
16 lis 15:22
ICSP: Witaj
Kejt
16 lis 15:25
Kejt: cześć
ICSP 
wiesz jak policzyć styczną do okręgu w punkcie?
16 lis 15:26
ICSP: a co mamy dane ?
16 lis 15:27
Kejt: równanie okręgu i punkt: C=(1;a)
równanie:
(x−2)2+(y−2)2=4
16 lis 15:32
Kejt: przy czym a>1
16 lis 15:34
ICSP: i punkt C należy do okręgu ?
16 lis 15:34
Kejt: tak jest.
nie zauważyłam, że możemy to 'a' policzyć..
16 lis 15:36
ICSP: Nie musi należeć. Pytam czy jest napisane w treści zadania że należy do okręgu
16 lis 15:37
Kejt: wiem..ale nie zmienia to faktu, że się nie zorientowałam
16 lis 15:38
lolo: Sn= 780, a1 =1, r=4 i wylicyc n ze wzoru ?
16 lis 15:39
ICSP: Czyli policzysz sobie C

Dalej już nie bedzie problemów ?
16 lis 15:40
Kejt: będą..
@lolo tak.
16 lis 15:40
Piotr:

lolo
16 lis 15:40
ICSP: czemu będą

Przecież styczna jest prostopadła do promienia okręgu poprowadzonego od środka do punktu
styczności

Wystarczy wziąć warunek na prostopadłość prostych i już masz współczynnik kierunkowy stycznej

Dodatkowo wiesz że przechodzi ona przez punkt C i w ten sposób obliczysz b stycznej

Nie widzę problemów
16 lis 15:42
Kejt: tak robiłam na początku..mózg mi przestaje funkcjonować

dobra. wiem już jak.
16 lis 15:43
lolo: Sn = (a1 + an)/2 *n
Sn=780, a1=1 r=4
an= 4n−3
delta wychodzi mi nierowna, gdzie jest blad ?
16 lis 18:03
lolo:
16 lis 18:25
ICSP: tak więc mam dane :
1+5+9+...+n = 780
teraz zauważam że mogę to zapisać jako :
1+5+9+...+a
k = 780
mam
a
1 = 1
a
2 = 5
a
3 = 9 − ciąg arytmetyczny
r = a
3 − a
2 = 4
a
k = 4k−3
ilość wyrazów tego ciągu to k
S
k = 780
policz to. Jak nie będzie Ci wychodziło to napisz tutaj swoje obliczenia a ktoś na pewn
znajdzie w nich błąd.
później wystarczy wstawić :
n = 4k−3
Odp n = 77
16 lis 18:37
lolo: napisalem wyniki wyzej, ktore mi wyszly
podstaeie je tutaj:
sn= (4n−3)/2 * n
2sn=4n2−3n
4n2−sn−1560=0
tutaj Δ wychodzi zla..
16 lis 19:08
ICSP: zapominasz wstawić do wzoru a1 xD
16 lis 19:12
lolo: ale a1 = 1
16 lis 19:15
lolo: + Δ=4n2 − 3n − 1560 *
16 lis 19:16
lolo: jakies podpowiedzi ?
16 lis 20:47
ICSP: czyli według Ciebie 1 − 3 = −3
16 lis 21:24
lolo: ok, ale dlaczego musze pozniej podstawić do wzóru na an skoro wyliczam z sumy wyrazów n. a
wlasnie n mam obliczyc.
16 lis 22:04
aniabb: bo policzyłeś n = liczba wyrazów a nie n=ostatni wyraz w Twoim równaniu
nie powinno się używać tych samych oznaczeń ale tak wyszło
16 lis 22:11
ICSP: specjalnie wprowadziłem zmienną k aby było to ładnie widać
16 lis 22:21