prawdopodobieństwo
manhattan: w fabryce F1 5% żarówek jest wadliwych, natomiast w fabryce F2 jest to 3%.
Pewien sklep zaopatruje się w żarówki w 70% z fabryki F1 i 30% z fabryki F2. Oblicz
prawdopodobieństwo że zakupiona wadliwa żarówka pochodzi z Fabryki F1.
czy poniższy zapis jest poprawny? // w−wadliwa żarówka
P (W | F1) = 0,05
P (W | F2) = 0,03
P (F1) = 0,7
P (F2) = 0,3
a musimy policzyć P (W | F1)
i co dalej trzeba zróbić?
za wszelką pomoc będę wdzięczna!
16 lis 14:56
manhattan: poprawka trzeba policzyć P( F1 | W) chyba...
16 lis 15:02
MQ: Masz obliczyć P(F1| W)
| | P(W | F1)*P(F1) | |
P(F1 | W) = |
| |
| | P(W | F1)*P(F1) + P(W | F2)*P(F2) | |
16 lis 15:25