Kilka zadań z planimetrii
Artur: 1) Dany jest trójkąt ABC, w którym kąt BCA= 900 a kąt CAB jest dwa razy mniejszy od kąta CBA.
Obwód okręgu wpisanego w ten trójkąt wynosi 2π. Prosta przechodząca przez wierzchołek C danego
trójkąta tworzy z krótszą przyprostokątną kąt o mierze 30 stopni i przecina przeciwprostokątną
AB w punkcie D.
a) Oblicz pole koła opisanego na danym trójkącie oraz wyznacz stosunek długości odcinka DB
do długości odcinka DA.
b) Oblicz odległość punktu D od środka okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
2) W trójkącie ABC dane są współrzędne wierzchołków A i B, gdzie A = (−1,−1) i B = (7,1) oraz
równanie symetralnej boku BC: x – 4y + 14 = 0. Wyznacz współrzędne wierzchołka C oraz wykaż,
że trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym. Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC.
3) Środkowe trójkąta prostokątnego poprowadzone z wierzchołków kątów ostrych mają długości 5 i
√40. Oblicz stosunek długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt do długości promienia
okręgu opisanego na nim. Oblicz długość środkowej trójkąta poprowadzonej z wierzchołka kąta
prostego.
4) Promień koła opisanego na trójkącie prostokątnym jest 2,5 razy większy od promienia koła
wpisanego w ten trójkąt.
a) Wyznacz cosinusy kątów ostrych w tym trójkącie.
b) Określ w procentach, jaką część pola trójkąta ABC zajmuje koło wpisane w ten trójkąt.
Proszę o pomoc
16 lis 14:52
Artur: pomyłka Kąt BCA = 90 stopni a nie 900
16 lis 15:21
Artur: Da radę ktoś to zrobić?
16 lis 16:06
Mila:

s: x−4y+14=0 symetralna BC ( niebieska)
s⊥BC i przechodzi przez środek BC
bok BC leży na prostopadłej do prostej s
prosta BC: y=−4x+b i B∊prostej BC
1=−4*7+b ⇔b=29⇔y=−4x+29
szukam puntu przecięcia z symetralną
x=6 to y=−4*6+29=5
| | c1+7 | | c2+1 | |
P=(6;5) to środek BC: stąd 6= |
| i 5= |
| |
| | 2 | | 2 | |
C=(c
1;c
2)=(5;9)
uzasadnij, że Δjest prostokątny ( np. z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa)
środek okręgu będzie leżał w środku boku AC
A = (−1,−1) i B = (7,1), C=(5;9)
S=(2;4) r=
√32+52 dokończ.
(x−2)
2+(y−4)
2=r
2
16 lis 16:48
Artur: Dziękuję
16 lis 17:38
Artur: Jest problem z dowodem ze trójkąt jest prostokątny, mogłabyś sprawdzić czy wszystko się zgadza
w Twoich obliczeniach?
16 lis 17:41
Artur: Pomo że ktoś z 3?
16 lis 19:04
Artur: Pomoże*
16 lis 19:04
Artur: Poradziłem sobie, jeszcze 4 tylko prosze
16 lis 19:49
Mila:

4)
R=2,5r
Punkty styczności są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
c=x+y=2R=5r
a+b=2r+x+y
a+b=2r+5r=7r
a
2+b
2=25r
2
a=7r−b
(7r−b)
2+b
2=25r
2 po rozwinięciu i redukcji
b
2−7rb+12r
=0
Δ=r
2
b=4r i a=3r
16 lis 22:48
Artur: Bardzo dziękuję
17 lis 10:03