Całka podwójna x ograniczone w granicach stałych w przedziale niedomkniętym.
Miraclepl: Całka podwójna, x ograniczone w granicach stałych w przedziale niedomkniętym.
Witam, mam pytanie teoretyczne.
Biorę właśnie całki wielokrotne na studiach, staram się teraz od początku ogarnąć to wszystko
od podwójnych i mam taki dylemat:
| | ⎧ | −1<x<1 | |
| ∫∫D [x2eyx]dxdy D: | ⎩ | 0≤y≤1 |
|
i tu pytanie, czy jest to wogóle jakaś różnica gdy któraś zmienna w tym przypadku 'x' jest
ograniczona w granicach stałych w przedziale niedomkniętym (−1,1) czy domkniętym <−1,1> przy
rozwiązywaniu całek podwójnych?
Mam rozwiązany ten przykład, podobnie jak dwa inne z granicami stałymi ale tam były przedziały
domknięte tylko.
To jest zadanie z e−trapezu, i wnioskuję, że wogóle to nie robi różnicy.
Pozdrawiam
16 lis 14:38
Miraclepl: up↑
16 lis 15:10
Miraclepl: Nikt nie pomoże ?

OStatni up...
16 lis 15:59
Mila: Nie bardzo pamiętam, jak znajdę w książce to odpowiem, tymczasem wpisz w wolfram w 2 wersjach.
16 lis 16:20
16 lis 16:50
16 lis 16:54
Mila: Teraz muszę zwolnić komputer, poczytam i odpowiem, wpiszę później do wolframa.
Po 20 będę
16 lis 17:01
Miraclepl: Ok dzięki wielkie !

Będę czekał
16 lis 17:04
16 lis 21:51
Trivial: Nam zawsze mówili: całka w punkcie równa jest zero. Wyjątek to funkcja skoku.
16 lis 22:31
Miraclepl: Prawdopodobnie coś pomieszałem tu w odpowiedziach ale to miało być tak:
| | π2 | |
∫∫Dx2eyx dxdy, D: −1<x<1 0≤y≤1 i wynik wyszedł 2e−1 (a nie |
| moja |
| | 16 | |
pomyłka bo na inny przyklad popatrzyłem.)
Na wolframie:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=double+integral+x^2+*e^%28yx%29+dxdy+for+-1%3Cx%3C1%2C+0%3C%3Dy%3C%3D1
Ten sam wynik, a przy przedziale domkniętym też.
Poprostu trochę mnie to zaintrygowało, robie przykłady pokolei i wszystkie mają te przedziały
domknięte a tu nagle jeden niedomknięty a w rozwiązaniu nie ma zadnych różnic a przecież po
coś te znaki ≤ czy < są nie ?

Jutro przewertuje tą książke jeszcze.
Dziękuje za pomoc
17 lis 00:11
Mila: 
Dobranoc.
17 lis 00:25