dostałem dwa zadanka z ciągów
rudy: 1.
Pan Heniek przez jakis czas pracowal za granica i odlozyl sobie 200,000 zl.
Teraz chce za te pieniadze zyc przez najblizsze 10 lat.
Dlatego wstawil je na konto (kapitalozowane raz w roku przy oprocentowaniu 10%).
Pan Heniek pobiera zyski raz w roku (zaraz po kapitalizacji) a potem dzieli sobie to na
miesiace i z tego zyje.
Oblicz jaka bedzie wysokosc jego wynagrodzenia z banku na miesiac.
Po oplywie 10 lat konto bedzie puste.
wogle nie kminie jak to zadanie zrobić...
2.
Jaka kwota uzbiera sie na koncie bankowym po 10 latach jesli pierwotnie wplacono na nie 20,000
zl
przy oprocentowaniu 12% w skali roku i kapitalizacji co mieciac?
a to wydaje mi się że tak :
powiedzmy 20000zł=K
czyli (K*1.12
12)
10 czyli K*1.12
120
Bogdan:
Jeśli jednak weźmiemy zadanie pierwsze, tak, jak jest podane:
"Pan Heniek przez jakiś czas pracował za granica i odłożył sobie 200,000 zl. Teraz chce za
te pieniądze żyć przez najbliższe 10 lat. Dlatego wstawił je na konto (kapitalizowane raz
w roku przy oprocentowaniu 10%). Pan Heniek pobiera zyski raz w roku (zaraz po kapitalizacji),
a potem dzieli sobie to na miesiące i z tego żyje.
Oblicz jaka będzie wysokość jego wynagrodzenia z banku na miesiąc.
Po upływie 10 lat konto będzie puste."
to znaczy, że przed ulokowaniem pieniędzy w banku pan Heniu zatrzymuje sobie z kwoty
K = 200 000 zł pewną kwotę K
0, którą następnie dzieli na 12 równych części, każda z tych
dwunastu części ma wartość m i jest miesięczną kwotą na utrzymanie.
K
0 = 12m.
Przecież przez pierwszy rok zgodnie z treścią zadania, pan Heniek też chce żyć z pieniędzy,
które odłożył.
Następnie lokuje w banku kwotę K−K
0, po pierwszym roku ma na koncie
1,1*(K−K
0) = 1,1K − 1,1K
0, z której znowu wyjmuje kwotę K
0. Na lokacie jest teraz
kwota 1,1K − 1,1K
0 − K
0.
Po drugim roku na koncie jest kwota 1,1
2K − 1,1
2K
0 − 1,1K
0, pan Heniu wyciąga
na życie kwotę K
0 i na koncie zostaje 1,1
2K − 1,1
2K
0 − 1,1K
0 − K
0.
Po trzecim roku na lokacie jest kwota 1,1
3K − 1,1
2K
0 − 1,1
2K
0 − 1,1k
0, z konta
odejmowana jest kolejna kwota K
0 i zostaje 1,1
3K − 1,1
2K
0 − 1,1
2K
0 − 1,1k
0 − K
0.
Pan Heniek postępuje w ten sposób przez kolejne lata. Po dziewięciu latach, czyli z początkiem
dziesiątego roku na koncie jest kwota 1,1
9K − 1,1
9K
0 − 1,1
8K
0 − 1,1
7K
0 − ... − 1,1K
0,
która jest równa K
0 potrzebna na życie w dziesiątym roku.
Rozwiązujemy równanie:
1,1
9K − K
0(1,1
9 + 1,1
8 + ... + 1,1
2 + 1,1) = K
0
Wyrażenie 1,1 + 1,1
2 + ... 1,1
8 + 1,1
9 = 11*(1,1
9 − 1) jest sumą dziewięciu wyrazów ciągu
geometrycznego o ilorazie q = 1,1;
| | 1,19K | |
1,19K − 11K0(1,19 − 1) = K0 ⇒ K0 = |
| |
| | 10(1,110 − 1) | |
| | 1 | |
Biorąc K = 200000 otrzymujemy K0 = 29590,07 i m = |
| K0 = 2465,84 zł. |
| | 12 | |
Przez 10 lat co miesiąc pan H. będzie wydawał kwotę 2465,84 zł, potem musi wziąć się
do jakiejś roboty