| R | R | 1 | ||||
zatem tgβ= | = | = | ||||
| r | 2R | 2 |
| 2tgβ | 1 | 4 | |||||||||||||
tg2β= | ... zatem tg2β= | = | |||||||||||||
| 1−tg2β |
| 3 |
| 4 | ||
zatem ctgα=tg2β= | ||
| 3 |
| cosα | cosα | 4 | ||||
ctgα= | = | = | ||||
| sinα | √1−cos2α | 3 |
| 16 | 4 | |||
cos2α= | ... dla I ćwiartki cosα= | |||
| 25 | 5 |
| 16 | 32 | 7 | ||||
cos2α=2* | −1= | −1= | ||||
| 25 | 25 | 25 |
| 7 | ||
cos2α= | ||
| 25 |
| r | ||
Znając tg2β możemy (patrz wyżej) możemy wyznaczyć | =sin2β ... l= | |
| l |
| r | r | |||
Oczywiście | =cos2α... l= | |||
| l | cos2β |
| 4 | ||
Skoro tg2β= | ||
| 3 |
| sin2β | √1−cos22β | 4 | |||
= | = | ... 3√1−cos22β=4cos2β
| |||
| cos2β | cos2β | 3 |
| 3 | ||
przy założeniu, że 2β jest z pierwszej ćwiartki cos2β= | ||
| 5 |
| 5 | ||
zatem l= | r
| |
| 3 |
| 25 | 25 | |||
4r2=2 | r2−2 | r2cos2α
| ||
| 9 | 9 |
| 50 | 50 | 50 | 14 | 14 | 7 | ||||||
cos2α= | −4 ... | cos2α= | ... cos2α= | = | |||||||
| 9 | 9 | 9 | 9 | 50 | 25 |
| H | ||
Trzeci sposób to policzenie również H i potem wyznaczenie cosα jako | ||
| l |