Dowodzenie twierdzeń
63737: | | b+c | |
Wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste a, b, c spełniają nierówność a > b > c, to a > |
| . |
| | 2 | |
16 lis 13:30
think: a >b
a>c
dodając stronami
2a > b+c / : 2
16 lis 13:33
AC:
| | b + b | | b + c | |
a > b= |
| > |
| co kończy dowód. |
| | 2 | | 2 | |
16 lis 13:33
Olga: wykaż, że jeśli x2 + y2 = 2 oraz x+y=2 to x=y=1
Prosze o wskazowke
11 paź 15:12
Piotr 10: x+y=2
x=2−y
(2−y)2+y2=2
4−4y+y2+y2=2
2y2−4y+2=0
y2−2y+1=0
(y−1)2=0
y=1
x=2−y⇔x=1
x=y=1 c.n.w
11 paź 15:14
pigor: ..., 1) wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste a, b, c spełniają nierównoś
a >b >c, to a > 12(b+c} .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a >b >c ⇔ a>b i a>c /+ stronami ⇒ 2a>b+c ⇔ a>12(b+c) c.n.w.
12 paź 19:12