Rozwiaz rownanie-sprawdzenie
Paweł: Hej.
Proszę o sprawdzenie zadania czy zostało poprawnie rozwiazane.
cos4x=sinx/2
cos4x=cos(pi/2 − x/2)
cos4x − cos(pi/2 − x/2)=0
−2sin(4x+pi/2=x/2)/2 * sin(4x=pi/2+x/2)/2 = 0
−2sin(7x/2 + pi/2)/2 * sin(9x/2−pi/2)/2=0
−2sin(7x/4 + pi/4) * sin(9x/4−pi/4)=0
−2sin(7x/4 + pi/4) = 0 lub sin(9x/4−pi/4)=0
−2(7x/4 + pi/4)=kpi (9x/4−pi/4)=kpi
x=(2kpi+pi)/7 x=(4kpi+pi)/9
16 lis 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego wleczesz to −2 cały czas
16 lis 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez to masz zły wynik
16 lis 12:26
Bogdan:
Takie równania rozwiązuje się wprost.
| | π | | x | |
cos(4x) = cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | x | | π | | x | |
4x = |
| − |
| + k*2π lub 4x = − |
| + |
| + k*2π (trzeba dokończyć) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 lis 12:29
Bogdan:
cosα = cosβ ⇒ α = β + k*2π lub α = −β + k*2π
16 lis 12:30
Paweł: Dzięki Bogdan.
No to −2 to jest ze wzoru na cosx−cosy=−2sin(x+y)/2*sin(x−y)/2
16 lis 12:54