funkcje odwrotne
piórnik: Wyznacz wzory i dziedziny funkcji odwrotnych do funkcji:
b) f(x)=2+3
2x−2
c) f(x)=log(2+10
x−1)
d) f(x)=1+
3√2x−1
16 lis 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym konkretnie problem ?
wiesz jak się wyznacza wzór funkcji odwrotnej
16 lis 11:29
piórnik: właśnie tego nie wiem ...
16 lis 11:34
Mila:

a)
| | 2x−1 | |
(*) y= |
| (zielony wykres) |
| | 3x+2 | |
funkcja odwrotna istnieje dla funkcji różnowartościowej
wyznaczam x z wzoru (*)
(3x+2)y=2x−1
3xy+2y=2x−1
3xy−2x=−1−2y
x(3y−2)=−1−2y
Zamiana zmiennych
| | 1+2x | |
y= |
| wykres pomarańczowy |
| | −3x+2 | |
[wykresy są symetryczne względem prostej y=x]
16 lis 15:07
Mila:
b) f(x)=2+3
2x−2
D=R
y=2+3
2x−2
y−2=3
2x−2 Zał. y−2>0⇔y>2
logarytmujemy obustronnie
log
3(y−2)=2x−2
log
3(y−2)+2=2x
Zmiana zmiennych
D=(2;
∞)
16 lis 15:22
piórnik: powie ktoś jak rozwiązać c?
18 lis 20:50