awdawdd
karolajn: Liczby (4,x,y) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugą liczbęzwiększymy o 1, a trzecią
zwiększymy o 3 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby xi y
podstawiam pod wzor na sr arytm wyrazow i wychodzi mi Δ=64, co nie zgadza sie potem z wynikiem
(chyba powinna byc 49)
po podstawieniu za x
y2 + 8y +16 +4y+ 16+4 = 16y +48 −> Δ=64 gdzie jest blad ?
16 lis 11:22
Kejt:
ciąg będzie arytmetyczny, jeżeli:
2x=4+y
jak Ty w z tego deltę wyliczyłaś? bo piszesz, że ze średniej arytmetycznej..
16 lis 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
2x = 4+y ⇔ y+3 = 2x−1
(y+3)*4 = (x+1)2 ⇔ (2x−1)*4 = (x+1)2 ⇔ 8x − 4 = x2 + 2x +1 ⇔ x2 − 6x + 5 = 0 ⇔ (x−1)(x−5)
czyli:
x=1 i y= −2
x=5 i y= 6
16 lis 11:27
karolajn: sposo arturaj est dla mnie nie zrozumialy. przepisze co wyliczylam
4,x,y= ciag ar
4,x+1,y+3 − ciag geom
x=y+4/2
(x+1)2 = 4 (y+3)
x=y+4/2
x2+ 2x+1 = 4y +12
podstawiam x i mnoze przez 4 wychodzi
y2 −4 −12 = 0 Blad w obliczenaich czy sposobie ?
16 lis 11:44
think: (x + 1)
2 = 4(y + 3)
podstawiam za y
(x + 1)
2 = 4(2x − 4 + 3)
teraz rozwiąż równanie kwadratowe...
16 lis 11:52