Liczby zespolone: z^4=(3-2i)^8
sata: Liczby zespolone. Rozwiąż równanie:
z4=(3−2i)8
16 lis 11:19
Krzysiek: | | 2kπ | | 2kπ | |
z=4√((3−2i)2 )4 =(3−2i)2 (cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
dla k=0,1,2,3
podstawiasz po kolei 'k' i otrzymujesz kolejne rozwiązania
16 lis 11:41
michael: 2/3−2i
10 sty 16:57
john: Może mi ktoś wyjaśnić/rozpisać co tu się stało

Nie rozumiem drugiego przejścia z postacia trygonometryczna (znam ten wzor)
Po redukcji pierwiastaka czwartego stopnia z potega czwratego stopnia zostaje (3−2i)
2,skad sie
wziela dalsza czesc z cos i sin?
6 lis 21:19
jc: Masz jedno rozwiązanie:
z = (3−2i)2
Jak pomnożysz przez 1, −1, i lub −i, nadal będzie miał rozwiazanie,
bo 4 potęga każdej z tych liczb równa jest jeden.
Więcej rozwiązń nie będzie, bo równanie jest 4 stopnia.
6 lis 22:40
piotr: z1 = 5− 12i
z2 = i(5− 12i)
z3 = i2(5− 12i)
z4 = i3(5− 12i)
6 lis 23:03