Równanie okręgu
matematyka_to_nie_dla_mnie :(: Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to zrobić:
Równanie okręgu x2+y2−6x+2y+5=0 zapisz w postaci kanonicznej. podaj współrzędne środka i
promień okręgu...
16 lis 10:45
think: tzn masz zapisać je w postaci (x − a)2 + (y − b)2 = r2
masz wykonać takie operacje aby przejść z obecnej postaci do tej którą Ci podałam.
16 lis 10:51
matematyka_to_nie_dla_mnie :(: Dziękuje bardzo
16 lis 10:59
Aga1.: Są dwa sposoby.
Dla mnie szybka
Z postaci ogólnej x2+y2−2ax−2by+c=0
liczę S=(a,b)−− środek okręgu
Ze wzoru
−2a=−6 i −2b=2
stąd
S=(3,−1)
c=5
Wzór na r>0
r=√a2+b2−c=√9+1−5=√5
Równanie w postaci kanonicznej (x−3)2+(y+1)2=5
Drugi sposób, coś dodać i coś odjąć, by zastosować wzór skróconego mnożenia
(x2−6x+9)−9+(y2+2y+1)−1+5=0
(x−3)2+(y+1)2=9+1−5
16 lis 10:59