zadanie tresciowe z obliczenia.
asia: Na wiosne w sklepie z obuwiem przeprowadzono dwukrotnie 20% obnizki na buty zimowe po obnizkach
buty kosztowaly 192zł. Ile kosztowały w sezonie zimowy.
16 lis 10:35
Aga1.: x− początkowa cena butów
x−20%x=80%x=0,8x −−cena butów po I obniżce.
0,8x−0,2*0,8x=192
rozwiąż.
16 lis 10:40
asia: tak ale cos zle mi wychodzi bo wychodzi0,64
16 lis 10:46
asia: a jednak wychodzi 192/0,64=300
16 lis 10:47
asia: dziekuje za pomoc
16 lis 10:47
Aga1.: Dobrze
0,64x=192 //:0,64
x=300
16 lis 10:49
16 lis 10:52
Aga1.: Asiu, zapisz poprawnie , po lewej stronie masz Kliknij po więcej przykładów
16 lis 11:13
asia:
[(32)−1*214*(25)2/5−2]2−[(313)−2*(0,3)−
3−2]/(32)−2
16 lis 11:28
asia: tylko nie wiem czemu reszta dzialania jest pod spodem od −3 potegi ale ogolnie ma byc w jednym
ciagu
16 lis 11:29