Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f
Miqstu: f(x) = ln(x−1x+1)
Czy ktoś mógłby mi pokazać na takim przykładzie jak wyznaczać asymptoty funkcji pionowe,
poziome i ukośne? czy obliczając ukośną jednocześnie można obliczyć poziomą?
16 lis 07:35
aniabb: jeżeli jest pozioma to nie ma ukośnej .. ukośną się liczy dopiero jak pozioma nie wyjdzie
pionowe to wykluczenia w dziedzinie
| | x−1 | |
D: x≠−1 bo mianownik ≠ 0 i |
| >0 ⇒ x∊(−∞;−1)u(1;∞) |
| | x+1 | |
lim x→−1
− =
∞ asymptota pionowa x=−1
limx→1
+ = −
∞ asymptota pionowa x= 1
limx→−
∞ = 0
asymptota pozioma y= 0
limx→
∞ = 0
16 lis 07:55
aniabb: brzydki przykład do wyjaśniania
16 lis 07:56
aniabb: w wielomianach asymptoty ukośne są tylko wtedy kiedy najwyższa potęga licznika jest o 1 większa
od najwyższej potęgi mianownika
16 lis 07:57
Miqstu: Dziękiii

tylko dlaczego mam w zeszycie w tym przykładzie przy liczeniu asympototy poziomej
wyliczanie z tego wzoru z którego wylicza się ukośną? nie rozumiem tego przez to

U Ciebie
jest jasno − poziomą wyliczamy z limx→−
∞ i limx→
∞. A jeżeli wychodzi
∞ i −
∞ tzn że asymptoty
te nie istnieja, tak ? a w zeszycie mam przy poziomych: limx→
∞ f(x)/x. zamiast f(x)Dlaczego?
ten sam wzór co przy ukośnych! a może to MA być ten sam wzór?
16 lis 14:17
Miqstu: Wydaje mi się jednak, że w moim zeszycie coś jest nie tak i chyba nie będę się tym kierował.
16 lis 14:25
aniabb: jak pozioma wychodzi nieskończoność to sprawdzasz czy ta nieskończoność przypadkiem nie liniowo
i wtedy sprawdzasz asymptotę ukośną postaci y=ax+b
żeby do niej obliczyc a = lim f(x) / x jak wyjdzie a jako liczba ..wtedy b=lim(f(x)−x)
16 lis 14:28
aniabb:
D: x∊R/{1}
| | (x−1)(x+1) | |
lim x→1 |
| = lim x→1 (x+1) = 2 brak asymptoty pionowej |
| | x−1 | |
| | (x−1)(x+1) | |
lim x→∞ |
| = ∞ |
| | x−1 | |
| | (x−1)(x+1) | |
lim x→−∞ |
| = −∞ brak asymptoty poziomej |
| | x−1 | |
sprawdzam ukośną
| | (x−1)(x+1) | |
lim x→∞ |
| = 1 = a |
| | (x−1)* x | |
| | (x−1)(x+1) | |
lim x→∞ |
| −x = 1 |
| | x−1 | |
jest ukośna y=x+1
16 lis 14:34
Miqstu: A nie b=lim(f(x)−ax) ?
16 lis 14:53