matematykaszkolna.pl
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f Miqstu: f(x) = ln(x−1x+1) Czy ktoś mógłby mi pokazać na takim przykładzie jak wyznaczać asymptoty funkcji pionowe, poziome i ukośne? czy obliczając ukośną jednocześnie można obliczyć poziomą?
16 lis 07:35
aniabb: jeżeli jest pozioma to nie ma ukośnej .. ukośną się liczy dopiero jak pozioma nie wyjdzie pionowe to wykluczenia w dziedzinie
 x−1 
D: x≠−1 bo mianownik ≠ 0 i

>0 ⇒ x∊(−;−1)u(1;)
 x+1 
lim x→−1 = asymptota pionowa x=−1 limx→1+ = − asymptota pionowa x= 1 limx→− = 0 asymptota pozioma y= 0 limx→ = 0
16 lis 07:55
aniabb: brzydki przykład do wyjaśniania
16 lis 07:56
aniabb: w wielomianach asymptoty ukośne są tylko wtedy kiedy najwyższa potęga licznika jest o 1 większa od najwyższej potęgi mianownika
16 lis 07:57
Miqstu: Dziękiiiemotka tylko dlaczego mam w zeszycie w tym przykładzie przy liczeniu asympototy poziomej wyliczanie z tego wzoru z którego wylicza się ukośną? nie rozumiem tego przez toemotka U Ciebie jest jasno − poziomą wyliczamy z limx→− i limx→. A jeżeli wychodzi i − tzn że asymptoty te nie istnieja, tak ? a w zeszycie mam przy poziomych: limx→ f(x)/x. zamiast f(x)Dlaczego? ten sam wzór co przy ukośnych! a może to MA być ten sam wzór?
16 lis 14:17
Miqstu: Wydaje mi się jednak, że w moim zeszycie coś jest nie tak i chyba nie będę się tym kierował.
16 lis 14:25
aniabb: jak pozioma wychodzi nieskończoność to sprawdzasz czy ta nieskończoność przypadkiem nie liniowo i wtedy sprawdzasz asymptotę ukośną postaci y=ax+b żeby do niej obliczyc a = lim f(x) / x jak wyjdzie a jako liczba ..wtedy b=lim(f(x)−x)
16 lis 14:28
aniabb:
 x2− 1 
np : f(x) =

x−1 
D: x∊R/{1}
 (x−1)(x+1) 
lim x→1

= lim x→1 (x+1) = 2 brak asymptoty pionowej
 x−1 
 (x−1)(x+1) 
lim x→