Składowe prostopadłe do b
Nienor:

a=[3,−2,4], b=[4,−3,−1]
| | aob | | 12+6−4 | |
projekcja a na b= |
| b= |
| [4,−3,−1]= |
| | |b|2 | | √16+9+1 | |
| | 14 | | 56 | | −42 | | −14 | |
|
| [4,−3,−1]=[ |
| , |
| , |
| ]=d
|
| | √26 | | √26 | | √26 | | √26 | |
| | 56 | | −42 | | −14 | |
c=a−d=[3,−2,4]−[ |
| , |
| , |
| ]
|
| | √26 | | √26 | | √26 | |
15 lis 23:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
wygląda dobrze ... chociaż się nie zagłębiałem
ale możesz sprawdzić robiąc tak:
mając wektor b jesteś w stanie podać wektor o takiej samej długości, prostopadły do b
i wtedy projekcja a na ten prostopadły i masz już wektor c
15 lis 23:50
anwaro: u × ( v × w ) = ( u ⋅ w ) v − ( u ⋅ v ) w
udowodnić z pomocą symbolu całkowicie antysymetrycznego
10 gru 20:50