parametry z macierzami
jok: zbadaj liczbe rozwiazan ukladu rownan w zaleznosci od parametru a
(a−1)x + (3a−4)y = a+1
2x + (a+2)y = 4
a−1 3a−4 a+1
2 a+2 4
W = (a−1)(a+2) − 2(3a−4) = a
2 +a − 2 − 6a + 8 = a
2 −5a + 6
a+1 3a−4
4 a+2
W
x = (a+1)(a+2) −4(3a−4) = a
2 + 3a + 2 − 12a + 16 = a
2 −9a + 14
| | a2 −9a + 14 | |
x = |
| |
| | a2 −5a + 6 | |
a−1 a+1
2 4
W
y = 4(a−1) − 2(a+1) = 4a − 4 − 2a −2 = 2a − 6
co dalej?
15 lis 23:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) W ≠ 0 istnieją rozwiązania postaci −−− pokazałeś jakieś postaci
2) W= 0 brak rozwiązań
15 lis 23:46
jok: | | a−6 | | 2 | |
wyszlo ze dla a≠0 będzie x= |
| oraz y = |
| |
| | a−2 | | a−3 | |
Mogę z tego stwierdzić, aby równanie było oznaczone a≠ {2,3}
dla a = 2
wyznacznik wychodzi mi 0 czyli to jest sprzeczny czy nieoznaczony?
dla a =3
2x + 5y = 4
2x + 5y = 4
Tutaj coś jeszcze trzeba napisać, ale nie wiem skad i jak.
y∊R
16 lis 00:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla a=3 masz nieoznaczony
dla a=2 masz
x+2y = 3
2x+4y = 4
czyli
2x+4y = 6
2x+4y = 4
czyli sprzeczny
co odpowiedzi
niepotrzebnie skracałeś ułamki
16 lis 00:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
x = b
2 + b
3y
| (a−2)(a−7) | | b2(a−2)(a−3) + b3*2(a−3) | |
| = |
| |
| (a−2)(a−3) | | (a−2)(a−3) | |
czyli: a
2 − 9a + 14 = b
2a
2 − 5b
2a + 6b
2 + 2b
3a − 6b
3
czyli:
+1 = b
2
−9 = −5b
2 + 2b
3
+14 = 6b
2 − 6b
3
i wychodzą jakieś głupoty
haaa ... mam błąd ... w W
x na końcu ma być +
18
16 lis 00:27
jok: ok dzięki, tez znalazlem ten blad
16 lis 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
aleodpowiedź różni się od tego co w książce ... na pewno dobrą odnalazłeś
16 lis 00:34
jok: | | 5 | |
no jest x= 2− |
| y, y nalezy do rzeczywistych  |
| | 2 | |
16 lis 00:37
jok: sorry, ale a=3
(3−1)x + (3*3−4)y = 3+1
2x + (3+2)y = 4
2x + 5y = 4
2x + 5y = 4
Gdybym miał wyznaczyc x to robie metoda gaussa
2x + 5y = 4
y jest parametrem, bo
2x + 5y = 4
0 + 0 = 0
wiec y ∊ R , 2x = 4− 5y
dobrze mysle?
16 lis 00:45