granice ciągu
michau: czy mógłby ktoś pomóc z granicami ciągu
1) lim (
√n+1 − sin
√1)
15 lis 22:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin√1 .... to jest stała
stąd
1) lim −> ∞ − stała = ∞
2) lim n(cos 3/√n −1) −> ∞(0 − 1) = −∞
15 lis 23:09
Godzio:
Artur zweryfikuj 2
15 lis 23:13
michau: lim (n+2)! + (n+1)!(n+2)!−(n+1)! =?
15 lis 23:32
m4k: wyłącz (n+1) przed nawias w mianowniku i liczniku i skróć. później uporządkuj i ewntualnie
znowu coś wyłącz przed nawias
15 lis 23:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
oki faktycznie ... za późna pora

trza przekształcić ... ale nie chce mi się tego robić ... Godzio

;>

michau ... zapisz to porządnie
a następnie zauważ:
(n+2)! = (n+1)!*(n+2)
jak to możesz wykorzystać
15 lis 23:36
michau: thx nie zauważyłem
15 lis 23:37
m4k: btw. Artur cos0 to 1 : p
15 lis 23:37
michau: późno już.. i się nie chce myśleć idzie się na łatwiznę
15 lis 23:38
michau: lim n√(−1)n +2n = 1
dobrze?
15 lis 23:43
jok: michau nie jest późno, to jest dopiero noc
15 lis 23:44
Godzio:
Hmmm coś nie chce mi ładnie wyjść
15 lis 23:44
Godzio: Ostatnie − dobrze
15 lis 23:45
michau: dopiero
15 lis 23:45
michau: dzięki
15 lis 23:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
cos ( |
| ) −1 = 1− 2sin2 ( |
| ) − 1 = −2sin2 ( |
| ) |
| | √n | | 2√n | | 2√n | |
| | 3 | | | | 3 | |
−n*2sin2 ( |
| ) = −2 |
| *( |
| )2*n = |
| | 2√n | | | | 2√n | |
| | | | 9 | | 9 | |
= |
| * (−2* |
| *n) −> 12 * (− |
| ) = −4.5 |
| | | | 4n | | 2 | |
15 lis 23:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
tara
15 lis 23:57
Godzio:
Może tak:
| | x | |
− (cosx − 1) = −2sin2 |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
−2 n * sin2( |
| )= − 2 * (U{sin |
| }{ |
| )2 * |
| → − |
| * 1 = |
| | 2√n | | 2√n | | 2√n | | 4 | | 2 | |
15 lis 23:58
Godzio:
O byłeś szybszy
15 lis 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
niach niach niach niach
15 lis 23:59
michau:
lim [(3n2 + 1)/n2 + 5)]n+1 = e+∞ = +∞
dobrze?
16 lis 00:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to porządnie
tam jest tylko n2 w mianowniku czy całość (zapewne całość)
jeżeli całość to przekształć nam to jakoś ... abyśmy widzieli
16 lis 00:02
Godzio: Wynik ok, ale to nie dąży do e
16 lis 00:02
michau: [{3n2+1)/(n2+5)]n+1 = symbol [3∞] = +∞ czy [1∞] i wzorem do e doprowadzić?
16 lis 00:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
1∞ to nie jest ... tylko 3∞
16 lis 00:08
michau: aha.. dzięki wielkie
16 lis 00:09