równanie diofantyczne
Licealista: Wyznaczyć takie liczby naturalne m,n,p, aby liczba a spełniająca równanie też była naturalna:
1m+1n=a
Robiłem to w ten sposób :
1m=a−1n
1m=an−1n
m=nan−1
n=m(an−1)
i teraz mam problem. Próbowałem to robić tak:
1)dla m=n=1
a=2, zatem warunki zadania są spełnione
2)dla m,n będących liczbami pierwszymi można rozpisać na przypadki:
(m=n ⋀ an=2) ⋁ (n=an−1 ⋀ m=1) ⇔ (m=n ⋀ a=1 ⋀ n=2) ⋁
fałsz, bo m,n nie są liczbami pierwszymi (ten przypadek rozpatrzyłem już wczesniej) ⇔ (n=2 ⋀
m=2 ⋀ a=1)
Problem tylko pojawia sie tutaj, że nie mam wprawdzie podstawy do zrobienia to takim sposobem i
tutaj prosiłbym o pomoc. Rozwiązania wyszły dobre i wszystkie możliwe, ale sposób już nie ten
15 lis 22:43
Godzio:
| 1 | | 1 | | n + m | |
| + |
| = |
| ∊ N ⇔ n = m = 1 lub n = m = 2 |
| m | | n | | mn | |
15 lis 22:49
Licealista: tak po prostu? skąd to?
15 lis 22:52
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Po prostu  Kiedy suma dwóch ułamków |
| + |
| będzie liczbą naturalną? Ano wtedy |
| | m | | n | |
kiedy m i n będą dzielić swoje liczniki, a to zachodzi tylko gdy m = n, lub suma tych ułamków
będzie równa 1 (przy licznikach równych 1 nie ma siły, żeby wyszło więcej niż 1 odrzucając m =
n = 1)
A kiedy będą równe 1 ? Ano wtedy gdy m = n = 2.
15 lis 22:56